Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Advertorial: Cinci probleme referitoare la schimbul de paleți

postat 3 mar. 2017, 00:16 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 mar. 2017, 00:17 ]
www.timocom.ro
În industria de transport, aflată într-o schimbare rapidă, operatorii lucrează cu un profit mic și sub presiune mare. Dacă mai intervine și un schimb de paleți, cursa are șanse mari să iasă pe minus. Alexander Oebel, avocatul firmei TimoCom, detaliază cele cele mai des întâlnite probleme în schimbul de paleți:

1. Clienți diferiți și cerințe diferite
Problema: ”Un client are nevoie de un camion complet gol, dar următorul așteaptă paleți de schimb. Dacă vreau să am paleți de schimb la mine în camion, deja am loc mai puțin pentru marfă. Nu putem pregăti camionul pentru orice eventualitate”.
Sugestie: Întrebați clientul dacă externalizează manamenentul paleților pentru companie. Puteți de asemenea să cumpărați paleți uzați, care sunt mult mai ieftini, înainte de încărcare. Ulterior veți fi taxați pentru paleții lipsă și deteriorați, cu prețuri care trec uneori de 10 euro pe bucată.

2. Planificare pe termen scurt
Problemă: ”Acordurile în cazul pieței spot se realizează destul de repede. Camionul se află adesea deja pe drum înainte de a se discuta detaliile, precum schimbul de paleți. După aceea, transportatorul realizează că acea cursă nu a ieșit pe profit, deoarece s-au creat datorii cu paleții”.
Sugestie: În cazul contractelor pe termen scurt, problema schimbului de paleți trebuie clarificată direct și cerințele trebuie ținute minte atunci când se planuiește comanda următoare. O altă soluție este și returnarea ulterioară al paleților.

3. Diferențe regionale
Problema: ”Schimbul de paleți nu este automat și nu este comun în toate țările europene. În caz de nelămuriri, nu doar dificultățile lingvistice pot crea piedici, ci și cele juridice”.
Sugestie: Informați-vă ce reglementări sunt în vigoare în țara de încărcare sau descărcare și planificați totul conform acestora.

4. Paleții împotriva paleților
Problema: ”Multe clauze contractuale nu sunt clare din perspectiva responsabilității și riscurilor schimbului de paleți, mai ales când returnarea paleților se face la locația de descărcare. Eficacitatea acestor AGB este de multe ori îndoielnică. Mulți se sperie de aceste conflicte juridice, deoarece nu vor să piardă și mai mulți bani”.
Sugestie: Expresia ”Schimb de paleți din Bonn sau Köln” există de mult timp în Germania și este folosită în contractele care cuprind clauzele contractelor. Numărul paleților încărcați și descărcați trebuie întotdeauna ținut în evidență. În acest fel, transportatorul nu trebuie să își asume responsabilitatea în cazul lipsei paleților la încărcare, de exemplu. Procedura schimbului de paleți din Bonn funcționează bine în cazul transporturilor regulate, când ambalajele și navetele goale sunt duse înapoi la locul de încărcare. Procedura schimbului de paleți din Köln se poate utiliza mai bine în cazul în care sunt mai multe puncte de încărcare. În acest caz, transportatorul trebuie să se asigure că are paleți disponibili la locul de încărcare. Apoi, el primește paleți goi la locul de descărcare pentru utilizarea ulterioară.

5. Interdicția compensării
Problema: ”S-a răspândit concepția greșită că taxa de transport trebuie plătită întotdeauna în proporție de 100%. Acest principiu se aplică doar parțial și în Condiţiile generale de transport germane (CGTG). În practică se aplică compensarea în taxa de transport și în revendicarea costurilor aferente”.
Sugestie: Clarificați întotdeauna din start termenii și condițiile schimbului. Întrebați când și unde se va face schimbul: Procedura schimbului de paleți din Düsseldorf, europaleți sau mult mai scumpii paleți tip gitterbox? Stabiliți cine va fi responsabil în cazul în care ceva nu va funcționa așa cum ați convenit. Esența constă în documentarea precisă. Ar trebui să separați întotdeauna factura pentru paleți și factura pentru transport și verificați dacă este introdusă corect cantitatea exactă al paleților, precum și cine, unde și ce a fost primit de la cine.

Mai multe informaţii despre TimoCom găsiţi pe www.timocom.ro