Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

ASF va anunta noile tarife RCA pana la 19 octombrie

postat 6 oct. 2016, 05:13 de Cargo Magazin   [ actualizat la 6 oct. 2016, 05:13 ]
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat metodologia de calcul al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de autovehicule. 
Consiliul ASF a operat următoarele amendamente, ca urmare a observațiilor primite în perioada de consultare publică de la UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002, UNSAR, UNSICAR, Asociaţia Română de Actuariat, cât şi de la mai multe persoane fizice:
- A fost eliminat coeficientul “Delta” şi s-a definit o încărcare de siguranţă care să asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel puțin 95%;
- Rata cheltuielilor va include şi costul capitalului;
- A fost adăugată, în determinarea tarifelor de primă maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), şi marja de profit, aceasta urmând a fi cuantificată;
- A fost revizuită formula de calcul.

Metodologia de calcul respectă atât legislaţia aplicabilă (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 şi art. 36 alin. 3), cât şi practicile actuariale general acceptate. Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societăţile de asigurări, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizată la data de 30 iunie 2016. În zilele următoare, ASF procedează la colectarea şi agregarea datelor, precum şi la analiza primară individuală etc, potrivit art.6 din metodologie. În acest proces, ASF va fi asistată şi de consultantul Milliman, care a centralizat baza de date iniţială.

Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, deci până pe 19 octombrie 2016. Conform art. 4 alin. 3 din Legea concurenţei nr.21/1996 (republicată), acestea vor fi adoptate prin hotărâre de guvern, urmând ca apoi să fie făcute publice.

Modul detaliat de calcul al primelor RCA maxime poate fi consultat aici.