Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Camera Deputatilor a adoptat noua lege RCA

postat 16 mai 2017, 23:19 de Cargo Magazin   [ actualizat la 16 mai 2017, 23:19 ]
Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de for decizional, legea privind asigurarea RCA, care aduce noutăți precum posibilitatea de a contracta o poliţă de asigurare pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, de a suspenda polița pe perioada imobilizării vehiculului şi de a fi despăgubiţi indiferent de atelierul service la care se apelează.

Conform noii legi, contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună. Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate, conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA.

Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina. De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto este considerată infracţiune.

Tariful de referinţă se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF, după formula prevăzută la art. 2 pct. 24 şi se publică de către ASF. Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat.

La încheierea contractului RCA şi pe parcursul derulării acestuia, asiguratul are obligaţia să permită asigurătorului RCA accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, la evidenţa accidentelor şi a cererilor de despăgubire anterioare şi să furnizeze informaţiile solicitate de asigurătorul RCA pentru evaluarea riscului şi calculul primei de asigurare, stabilite prin reglementări ASF, potrivit proiectului de lege.

Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului, conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului. Proprietarii au obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public.