Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

FORT, scrisoare deschisa pentru presedintii Romaniei si Frantei

postat 21 aug. 2017, 02:58 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 21 aug. 2017, 02:59 ]
Cu ocazia vizitei oficiale intreprinse de Presedintele Macron in Romania, Federatia Operatorilor Romani de Transport a transmis o scrisoare deschisa Domnului Presedinte Klaus Iohannes, cu rugamintea ca aceasta sa ii fie prezentata Presdintelui Frantei.

Avand ca tema „dumpingul social” mult trambitat si vanturat de catre presedintele francez, scrisoarea raspunde pe larg la doua intrebari majore, lansand la nivel european o provocare menita sa schimbe toatal abordarea tarilor ce impun masuri protectioniste si anume impunerea la nivel european a unui tarif minim/km.

Intrebarile la care raspunde scrisoarea deschisa sunt:

De ce firmele de transport din România sunt tot mai prezente în Europa, deci şi în Franţa?
Rapunsul in sinteza: „Pentru a lucra în sectorul transporturilor rutiere, pentru supermarketuri (procent semnificativ de acţionariat francez) , tariful oferit este de 0,61 - 0,65 euro/kilometru la camioanele mari şi de 0,25 euro/kilometru la cele de mică capacitate de transport. Acest tarif este umilitor, generează pierderi, induce şi încurajează metode ilegale de lucru…aşa că transportatorii români au fost obligaţi să plece în alte zone să-şi găsească de lucru. Asta doar pentru că la ei în casă este un musafir, cu o mare probabilitate de origine franceză, care a ocupat toate locurile la masă.”

De ce salariile conducătorilor auto români nu sunt la nivelul celor din Franţa?
Rapunsul in sinteza: „Pentru că dacă şi firmele franceze înţeleg să plătească preţul corect către firmele de transport estice, preţ pe care îl plătesc deja către firmele de transport din Franţa sau statele din Europa de Vest, ar putea şi firmele din Europa de Est să plătească salarii la un nivel ridicat? Şi, astfel ar dispărea acest dumping social."