Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Franta a aprobat un salariu minim de 9,6 euro pe ora, aplicabil din iulie

postat 21 iul. 2016, 05:40 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 03:47 ]
UNTRR informeaza companiile romanesti care opereaza transporturi rutiere internationale in Vestul Europei ca in data de 9 aprilie 2016, Franta a aprobat legea salariului minim, cu aplicare din 1 iulie 2016, aplicabila lucratorilor detasati. Actul legislativ impune ca soferii straini care muncesc in Franta sa fie platiti conform salariului minim francez, care se ridica la 9,61 euro brut pe ora, urmare unei cereri formulate de companiile franceze care raporteaza concurenta considerata neloiala de tarile din Europa de Est.

Legea Loi Macron se aplica atat companiilor de transport marfa, cat si companiilor de transport calatori, pentru soferii detasati in Franta, legea fiind similara cu cea deja intrata in vigoare in Germania (MiLoG).

Conform interpretarii IRU, noile dispozitii sunt aplicabile cabotajului, transporturilor bilaterale intracomunitare cu tara de destinatie/plecare Franta, in timp ce operatiunile de tranzit sunt exceptate. in acest moment, nu este clar daca noua lege se aplica tuturor operatiunilor de cabotaj si bilaterale de transport pe teritoriul francez, indiferent de conditionalitatea privind contractul direct asa cum prevede Directiva privind detasarea lucratorilor.

Astfel, UNTRR urmeaza sa verifice cu autoritatile franceze daca noile obligatii se aplica in momentul in care operatorul traverseaza frontiera franceza (asa cum este prevazut si in interpretarea extensiva a Directivei privind detasarea lucratorilor de catre Germania), sau in cazul in care trebuie sa existe un contract direct intre compania de transport si clientul sau.
Conform legii salariului minim din Franta, soferul detasat are dreptul la salariul minim francez si la alte elemente, in conformitate cu articolul 3 din Directiva 96/71/CE.

"UNTRR va continua demersurile la nivel national si european in vederea clarificarii de urgenta a aplicarii acestor reglementari nationale din Germania si Franta, in scopul de a furniza transportatorilor romani informatiile de care au nevoie in vederea evitarii amenzilor deosebit de ridicate aplicabile in aceste tari. In acelasi timp, UNTRR va continua sa sustina ca aceste reglementari nationale ale unor State Membre precum Germania si Franta reprezinta masuri protectioniste orientate impotriva competitorilor din Estul Europei, pe care le considera inacceptabile la nivelul Uniunii Europene, avand in vedere ca afecteaza valorile fundamentale ale acesteia precum libera circulatie a serviciilor. Avertizam ca aplicarea unor astfel de masuri impinge Europa pe un drum al neoprotectionismului care in final ii va afecta competitivitatea sa de ansamblu in fata altor competitori globali!", se arata intr-un comunicat al UNTRR.