Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Franta transmite soferilor romani amenzi pentru contraventii savarsite in ultimul an

postat 21 iul. 2016, 02:15 de Cargo Magazin   [ actualizat la 2 aug. 2016, 12:36 ]
UNTRR semnaleaza faptul ca autoritatile franceze au inceput sa transmita soferilor romani amenzi pentru incalcari ale legislatiei rutiere constatate in urma cu un an, desi practica europeana este ca acestea sa fie emise in termen de 30 de zile.

Incepand cu anul 2015, statele membre UE trimit amenzile de circulatie direct la adresa din cartea de identitate a vehiculului sau la sediul firmei - conform Directivei 82/2011 de facilitare a schimbului transfrontalier de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera, precum:
- excesul de viteza;
- nefolosirea centurii de siguranta;
- nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
- conducerea sub influenta alcoolului sau sub influenta stupefiantelor;
- nefolosirea castii de protectie;
- utilizarea unei benzi interzise;
- utilizarea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii.

Practica europeana de transpunere a acestei Directive la nivelul Statelor Membre UE este ca procesele verbale sa fie emise in 30 de zile si transmise in termen de maxim 60 de zile de la incalcarea regulii de circulatie. Aceste termene de notificare operativa a soferilor/utilizatorilor drumurilor duc la cresterea conformitatii - de fapt esenta Directivei europene - existand astfel posibilitatea unui control eficient al activitatii soferilor pe drumurile europene si astfel de reducere a numarului incalcarilor normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera.

"Faptul ca Franta are termene de transmitere a proceselor verbale care depasesc frecvent 8-10 luni ne duce la concluzia ca aceasta tara membra UE nu e interesata de conformitate, ci numai de sanctionarea soferilor si operatorilor de transport rutier romani. Lipsa de informare nu este in sprijinul cresterii conformitatii, instiintarea transportatorului roman ca soferul sau a comis o abatere cu peste 10 luni in urma fiind tardiva.

Datorita acestei situatii, in prezent sunt firme de transport romanesti care au acumulat in anul 2015 sute de amenzi in Franta si pe care le-au primit toate, acum, in anul 2016! UNTRR a solicitat autoritatilor romane demersuri urgente pentru anularea acestor practici abuzive ale autoritatilor franceze de amendare a soferilor romani, precum si interventii la nivel european pentru stabilirea termenului de 30 de zile de transmitere a Avizelor de contraventie, in scopul realizarii unei conformitati eficiente, reale si nu formale", se arata intr-un comunicat al UNTRR.