Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

GRSP Romania vrea cursuri pentru soferii care conduc masini cu volan pe dreapta

postat 29 iul. 2016, 03:18 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 08:34 ]
Parteneriatul Roman de Siguranta Rutiera (GRSP Romania) sustine Proiectul de lege privind obligativitatea conducatorilor auto care conduc masini cu volanul pe partea dreapta de a face cursuri suplimentare de conducere auto.

In prezent, in Romania circula aproximativ 10.000 de autovehicule care au volanul pe partea dreapta. Conducerea unui autovehicul presupune insusirea unor deprinderi motorii specifice si transformarea acestora in stereotipuri motorii.

Schimbarea pozitionarii conducatorului auto la postul de conducere al autovehiculului din partea stanga in partea dreapta produce modificari semnificative in stereotipurile formate, atat in cele de manevrabilitate/deplasare cat si in cele de orientare in spatiul rutier.

Un conducator auto care a invatat sa conduca si are experienta in conducerea unei masini cu volanul "pe stanga" va avea dificultati si poate deveni un potential factor de risc rutier in situatia in care va conduce un vehicul cu "volanul pe dreapta", statisticile aratand ca peste 90% din conducatorii auto care au fost implicati in accidente rutiere conducand masini cu volanul pe partea dreapta au fost vinovati de producerea acestora.

GRSP Romania considera binevenita si extrem de utila masura legislativa privind obligativitatea conducatorilor auto care conduc masini cu volanul pe partea dreapta de a face cursuri suplimentare de conducere auto, masura in sprijinul cresterii sigurantei rutiere si a scaderii numarului de accidente pentru realizarea dezideratului Uniunii Europene de reducerea a deceselor si a ranitilor in accidente de circulatie cu 50% pana in anul 2020.