Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

IRU solicita un moratoriu privind controalele Legii Macron in transporturile rutiere internationale

postat 25 iul. 2016, 00:39 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 09:44 ]
IRU solicita autoritatilor franceze sa amane punerea in aplicare a Legii Macron, deoarece cerintele esentiale care sa permita sa se conformeze legii nu sunt inca disponibile pentru operatorii de transport rutier. Comisia Europeana cere sustinerea amanarii pana ce aspectele juridice nu sunt clarificate.

IRU a solicitat autoritatilor franceze sa introduca un moratoriu privind aplicarea Legii Macron pentru operatorii de transport international incepand cu 2 iulie 2016.

Cu numai doua saptamani inainte de intrarea in vigoare a acestei legii, operatorii de transport rutier nu au nici o informatie practica cu privire la modul de a se conforma. Legea Macron include obligatii pentru ca operatorii sa se inregistreze, desemnarea unui reprezentant in Franta si calcularea salariul minim. Autoritatile franceze nici macar nu au publicat formularele de inregistrare necesare pana la aceasta data.

IRU indeamna statele membre ale UE si Comisia Europeana sa sprijine aceasta amanare pana la stabilirea clarificarilor juridice, furnizarea informatiilor pentru sectorul transporturilor si acordarea unei perioade de adaptare.

"Inca din martie 2015, cu mai mult de un an in urma, ne-am exprimat preocuparile cu privire la implicatiile practice ale Legii Macron in cazul in care implementarea legii nu este explicata in detaliu, si cu consultarea reprezentantilor sectorului de transport", a declarat Michael Nielsen, reprezentantul IRU la UE.

"In urma cu doua luni, IRU a transmis administratiei franceze peste 40 de intrebari juridice si practice privind Legea Macron pentru a informa, mai departe, membrii sai. Pana la aceasta data, solicitarea IRU a ramas fara raspuns. Este total inacceptabil sa se impuna astfel de obligatii fara a ii informa, mai intai, in detaliu pe cei care vor fi responsabili de respectarea acestora, in special mentionand ca transportatorii sunt pasibili de o amenda de 500.000 € daca vor fi gasiti vinovati ca nu respecta aceste norme", a mai spus Michael Nielsen.

IRU a sperat ca inaintea implementarii Legii Macron, autoritatile franceze ar fi trebuit sa fi asteptat rezultatul investigatiei Comisiei Europene in cazul Legii MiLoG din Germania, deoarece cele doua initiative sunt bazate pe acelasi concept. In consecinta, IRU apeleaza de asemenea, la Comisia Europeana, sa finalizeze investigatiile cat mai curand posibil.