Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

MOL Grup a avut un profit de 1 miliard de dolari in 2016

postat 28 feb. 2017, 23:32 de Cargo Magazin   [ actualizat la 28 feb. 2017, 23:32 ]
Grupul MOL a anunţat astăzi rezultatele financiare pentru 2016. Grupul MOL şi-a depăşit semnificativ ţinta iniţială pentru 2016, de 2 miliarde USD, şi a înregistrat un rezultat CCS EBITDA (profit înainte de dobânzi, deprecieri și amortizări, excluzând elementele excepționale și fluctuațiile de prețuri) de 2,15 miliarde de dolari.

Segmentul Upstream a dovedit o rezistenţă sporită în contextul deteriorării mediului extern. Scăderea cotaţiei Brent cu 17% şi diminuarea cu 23% a preţului la gaze au fost compensate de producţia sporită şi de disciplina costurilor. Ca urmare, rezultatul EBITDA a rămas aproape constant, la 675 milioane USD iar sectorul a generat un flux de numerar liber de peste 250 de milioane de dolari, echivalentul a 7 USD/ bep. Producţia a crescut cu 6%, la 112 mii bep/zi, cu suplimentări provenite din perimetrele onshore din Europa Centrală şi de Est (unde producţia s-a situat la cel mai ridicat nivel din 2012), Pakistan, Marea Britanie şi câmpul Baitugan din Rusia. Reducerile de costuri pe acest segment au avut ca rezultat o scădere de 13% a cheltuielilor operaţionale (OPEX) per unitate. Astfel, ţintele Noului Program Upstream au fost pe deplin atinse.

Segmentul Downstream a înregistrat din nou rezultate solide, generând un rezultat operațional solid de 1,5 miliarde USD. Acest nivel este foarte puţin în urma rezultatului record raportat în anul 2015. Principalul factor din spatele acestui declin a fost aşteptata normalizare a marjelor de rafinare şi petrochimie. Segmentul Serviciilor pentru Clienţi (Retail) a înregistrat un rezultat EBITDA în creştere cu 40%, sprijinit de recenta achiziţie a aproximativ 450 de benzinării în cinci state din ECE, desfăşurarea cu succes a strategiei Grupului MOL privind produsele non-fuel (altele decât carburanții), precum şi datorită tendinţelor de creştere a cererii. Programul Next Downstream, o iniţiativă internă de eficientizare pe termen de 3 ani, care urmează să genereze o îmbunătățire a rezultatului EBITDA cu 500 milioane USD, are un parcurs pozitiv, având deja un aport de 340 de milioane USD la finalul primilor doi ani.