Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

OUG pentru simplificarea si accelerarea proiectelor de infrastructura

postat 21 iul. 2016, 02:14 de Cargo Magazin   [ actualizat la 2 aug. 2016, 12:37 ]
Guvernul a adoptat ieri o Ordonanta de Urgenta care prevede o serie de masuri pentru accelerarea implementarii proiectelor de infrastructura de transport transeuropeana. Noile reglementari isi propun sa scurteze termenele si sa simplifice procesul de autorizare a lucrarilor de constructii si, implicit, sa elimine unele blocaje in implementarea proiectelor care asigura interconectivitatea intre reteaua de transport de interes national/regional cu cea europeana.

"Actul normativ are in vedere, la realizarea lucrarilor la proiectele de infrastructura de transport transeuropeana, simplificarea procesului de emitere a autorizatiilor de construire prin scurtarea termenelor pentru emiterea avizelor/acordurilor sau, dupa caz, a avizelor de amplasament prevazute in certificatele de urbanism si de simplificarea procedurilor de scoatere a terenurilor situate pe coridorul de expropriere din circuitul agricol/forestier", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Terenurile agricole aflate in extravilan vor fi inscrise direct in Cartea Funciara, cu incadrarea directa in categoria de folosinta pentru care au fost achizitionate, cu indepinirea ulterioara a conditionalitatilor de catre beneficiarul proiectului, proces ce se va realiza pe loc si nu in termen de 6 luni, asa cum e in prezent.

Avizele de principiu pentru scoaterea terenurilor impadurite din circuitul forestier vor putea fi eliberate in termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare, daca aceste terenuri sunt situate pe amplasamentul proiectelor de infrastructura de transport transeuropeana. Obligatia pentru constructor ramane de a obtine avizul final prevazut de lege.

De asemenea, prin OUG se asigura valabilitatii certificatelor de urbanism/avizelor/acordurilor/autorizatiilor pana la receptia finala a lucrarilor, se imbunatatesc cerintele prevazute de lege privind urbanismul si documentatiile urbanistice in cazul traseelor infrastructurii traseuropene, incluse in reteaua TEN-T Core si de pe reteaua TEN-T Comprehensive.