Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Primul camion care face automat manevre de evitare

postat 1 aug. 2016, 04:35 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 10:52 ]
ZF, Innovations-Truck, EMA, Evasive Maneuver Assist
ZF a prezentat vehiculul concept ZF Innovation Truck 2016, care dispune de sistemul Evasive Maneuver Assist (EMA), dezvoltat in cooperare cu WABCO.

Daca soferii de camion nu reusesc sa vada la timp traficul lent din fata, sistemul EMA preia controlul volanului. Functia detecteaza daca AEBS sau franarea soferului sunt insuficiente pentru a opri la timp si evita coliziunea prin directionarea in siguranta a camionului, cu tot cu semiremorca, pe banda libera alaturata din stanga dreapta, in functie de directia initiata de sofer. ”Functia noastra inovatoare realizeaza simultan evitarea, franarea si stabilizarea, la orice viteza, cu orice greutate si orice tip de semiremorca”, a declarat Mitja Schulz, vicepresedintele diviziei Sisteme de Directie pentru vehicule comerciale din cadrul ZF TRW.

Daca manevra evaziva ar fi realizata manual, exista riscul ca soferul sa vireze prea putin, neevitand total coliziunea, sau prea mult, intrand in balans. EMA combina tehnologii de top, precum sistemul de directie electrohidraulic ZF ReAX sau sistemul WABCO de franare electronica EBS, Advanced Emergency Braking, Electronic Stability Control (ESC) si sistemul de control dinamic al vehiculului. In timpul manevrei automate, programul calculeaza ruta optima de evitare si ajusteaza directia in consecinta, iar functia integrata anti-rasturnare este adaptata pentru aceste situatii extreme.