Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Producatorii de camioane, amendati cu 3 miliarde de euro de Comisia Europeana

postat 26 iul. 2016, 02:39 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 10:42 ]
Producatorii de camioane MAN, DAF, Volvo/Renault, Daimler si Iveco au fost amendati cu aproape 3 miliarde de euro de catre Comisia Europeana, pentru formarea unui cartel care a stabilit preturile camioanelor timp de 14 ani, intre 1997 si 2011.

Decizia se refera la pietele europene de camioane de tonaj mediu (6-16 tone) si camioane grele (peste 16 tone). Conform Comisiei Europene, producatorii mai sus mentionati au format un cartel care coordona preturile de lista la nivel european, calendarul introducerii tehnologiilor legate de emisii (de la Euro III la Euro VI) si trecerea catre clienti a costurilor noilor tehnologii necesare pentru indeplinirea standardelor de emisii.

Intre 1997 si 2004, inalnirile aveau loc la nivel de senior manager, cateodata cu ocazia targurilor expozitionale sau a altor evenimente. Dupa 2004, cartelul a fost organizat prin intermediul filialelor din Germania ale acestor producatori de camioane, schimbul de informatii avand loc in general in format electronic.

Toate companiile si-au recunoscut vina si au acceptat sa plateasca despagubiri, iar Comisia Europeana a fixat o amenda totala de 2.926.499.000 de euro. Compania MAN nu a fost amendata, deoarece ea a dezvaluit existenta cartelului. Scania este singura companie care nu a fost de acord sa plateasca despagubiri, astfel incat investigatia CE va continua in acest caz.