Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Protocol OPTAR - Ministerul Dezvoltarii

postat 25 iul. 2016, 00:24 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 09:39 ]
In data de 6 iunie 2016, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si asociatia OPTAR (Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania) au semnat un Protocol de Colaborare in scopul realizarii unui ghid metodologic de reglementare a proiectarii, executiei, utilizarii si mentenantei lucrarilor de infrastructura pentru biciclete ca parte integranta din procesul de dezvoltare durabila in Romania, document care va fi promovat prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR) este o asociatie care sustine dezvoltarea mobilitatii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetateni, indiferent de optiunea de deplasare aleasa: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul. Asociatia OPTAR a primit imputernicirea si girul Federatiei Biciclistilor din Romania pentru demersul de a participa la elaborarea ghidului sus-mentionat.

Promovarea ghidului metodologic de reglementare a proiectarii, executiei, utilizarii si mentenantei lucrarilor de infrastructura pentru biciclete este absolut necesara in contextul in care in Romania nu exista reglementari actualizate privind respectarea unor standarde de calitate privind executarea infrastructurii pentru biciclete. Din aceasta cauza, de foarte multe ori, investitiile in astfel de lucrari nu au atins obiectivul declarat: incurajarea utilizarii frecvente a bicicletei in scop utilitar. Realizarea si adoptarea ghidului metodologic ce face obiectul colaborarii dintre cele doua institutii va veni in sprijinul autoritatilor locale, proiectantilor si contructorilor pentru a intelege nevoile utilizatorilor de biciclete si de a realiza lucrari conforme din care sa rezulte o infrastructura viabila pentru biciclete.

Conform Pactului de la Amsterdam, document asumat de catre MDRAP pe 30 mai 2016, mobilitatea urbana reprezinta unul din cele 12 domenii prioritare ale Agendei Urbane a Uniunii Europene. Prin urmare, prin promovarea proiectului reglementarilor tehnice sus-mentionate, MDRAP urmareste sustinerea utilizarii cotidiene a bicicletei in scop utilitar, aspect ce va conduce la cresterea mobilitatii si la cresterea calitatii vietii in cadrul localitatilor din Romania.