Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Transformarea digitala a Romaniei, dezbatuta la Ziua Comunicatiilor 2017

postat 26 apr. 2017, 23:15 de Cargo Magazin   [ actualizat la 26 apr. 2017, 23:20 ]
”La momentul actual, serviciile electronice de guvernare sunt aproape inexistente. Sunt zeci de sisteme accesibile in mod separat, pe care trebuie sa le cauti si recunosc ca, desi sunt ministrul Comunicatiile si Societatii Informationale, nu cunosc toate aceste platforme si servicii. Ori, daca eu nu le stiu, cum pot avea pretentia de la simplii cetateni sa le cunoasca si foloseasca”, a declarat ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Augustin Jianu in deschiderea celei de a XXI-a editie a expo-conferintei nationale Ziua Comunicatiilor.

Oficialul MCSI a abordat si subiectul competentelor digitale, un alt capitol la care Romania inregistreaza intarzieri majore fata de restul statelor membre ale UE. ”Este o zona in care statul trebuie sa intervina activ si am avut deja discutii cu ministrul Educatiei pentru un proiect comun de alfabetizare digitala. Vom porni cu un proiect-pilot in anul scolar 2017-2018, pentru a vedea care sunt competentele necesare, continutul si metoda de predare care functioneaza cel mai bine, pentru ca in anul scolar 2018-2019 sa includem acest curs de competente digitale in programa de invatamant”, a mai precizat ministrul.

Necesitatea educarii a fost reiterata si de ex-presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, care a subliniat: ”Nu este suficient sa introducem Internet in banda larga in toate localitatile din Romania. Exista in tara multe comunitati mici, cu o medie de varsta ridicata unde, pentru ca serviciile electronice sa fie utilizate, statul trebuie sa se implice in educarea potentialilor utilizatori. Si mai trebuie facut un lucru – sa nu pierdem rezultatul competitiei la nivel national, care este vizibil in preturile scazute. In Romania, broadband-ul nu se poate dezvolta la preturi ridicate”.

Rezultatele pozitive inregistrate, totusi, de Romania au fost evidentiate de catre dr Robert Pepper, Head Global Connectivity Policy and Planning la Facebook, care a prezentat cateva dintre concluziile primei editii a raportului ”Inclusive Internet Index”, care a inclus 75 de tari. Potrivit reprezentantului Facebook, tara noastra se claseaza peste media mondiala in ceea ce priveste vitezele medii de upload/download a conexiunilor mobile si latenta acestora, precum si in privinta acoperirii retelelor 2G si 3G. Dar sub media europeana ca numar de utilizatori Internet, abonati mobili si acoperire a retelei 4G. Sunt rezultate care pozitioneaza Romania pe un onorabil loc 13, in clasamanetul general al celor 75 de tari, si locul 9 in ceea ce priveste disponibilitatea serviciilor Internet. Potrivit lui Robert Pepper, principalele zone in care trebuie depuse eforturi de imbunatatire sunt: relevanta serviciilor Internet, capitol care include si zona serviciilor adresate cetateanului, nivelul de alfabetizare digitala si cresterea volumului de continut local.