Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Transportatorii contesta proiectul de lege RCA transmis de catre ASF in Parlament

postat 21 iul. 2016, 04:50 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 03:53 ]
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) semnaleaza faptul ca in Proiectul Legii privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule (RCA) trimis de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in Parlament sunt respectate integral doar doua din propunerile transportatorilor, alte doua cerinte sunt indeplinite partial, in timp ce alte opt propuneri, desi convenite in discutiile anterioare, nu au mai fost incluse in proiectul de lege.

In forma actuala, proiectul de lege RCA nu solutioneaza cea mai importanta problema care a generat protestele transportatorilor si a condus la demararea discutiilor cu Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru identificarea modalitatilor prin care sa se realizeze un sistem de control al tarifelor de prima RCA, pe elemente de cost fundamentate, general acceptate de asiguratori, asigurati si ASF.

"Daca acest proiect de lege RCA ar urma sa fie adoptat ne-am putea trezi din nou cu majorari ale tarifelor RCA, iar reprezentantii ASF vor fi din nou mirati ca tarifele RCA cresc, desi ei au avut "cele mai bune intentii". Actualul proiect de lege nu ofera predictibilitate pe o piata cu o concurenta perturbata, unde aparent fiecare face ce vrea, iar arbitrul ASF este depasit", a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.

Deoarece ASF nu a respectat cerintele transportatorilor rutieri, UNTRR solicita interventia urgenta a Parlamentului pentru redefinirea rolului acestei autoritati si angajarea unui management independent care sa lucreze pentru apararea interesului consumatorului. UNTRR mai atrage atentia Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei ca indiferenta de care dau dovada cu privire la criza din piata RCA va avea efecte negative de lunga durata, atat in cadrul industriei de transport rutier, cat si a economiei Romaniei.