Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Transportatorii din FORT renunta la licentele interjudetene

postat 25 iul. 2016, 01:51 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 10:02 ]
Reprezentantii companiilor de transport pasageri din Federatia Operatorilor Romani de Transport, intruniti intr-o sedinta de urgenta organizata la Poiana Brasov in data de 16.06.2016, au analizat situatia haotica in care se afla transportul de persoane din Romania, lipsa de implicare a ministerului de resort si premisele sumbre pentru aceasta breasla si au decis sa predea licentele de transport aferente curselor regulate interjudetene, trecand la o noua formula de transport, care nu are nici o legatura cu licentele obtinute dupa sedinta de atribuire a curselor ce s-a desfasurat in 2013.

Prin aceasta metoda, transportatorii din FORT doresc sa iasa din zona reglementata excesiv, controlata abuziv si taxata inechitabil si sa acceseze piata in mod direct fara licente de traseu si tot felul de obligatii ce decurg din aceasta hartie care astazi nu mai are nici o valoare din cauza concurentei neloiale si ilegale sub protectia institutiilor statului.

In acelasi timp, transportatorii de pasageri vor scapa si din "jugul" obligatiei de a suporta din bugetul propriu transportul persoanelor din categoriile defavorizate (pensionari, veterani, etc.) fara sa isi primeasca diferenta de la Ministerul Transporturilor, care nu este in stare sa gestioneze in mod eficient deconturile si amana platile si cate 9 luni.

Concurenta neloiala si ilegala a explodat in ultimele 12 luni fara ca institutiile abilitate sa intervina sa faca ceva concret. Fenomenul curselor regulate mascate sub forme aparent nereglementate este invizibil pentru actualul ministru al transporturilor si pentru subordonatii acestuia. Internetul este plin de oferte de transport regulat prin curse ilegale in raport cu care Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere (ISCTR) se declara neputincios.

Fluxurile de calatori au scazut consistent in primul rand din cauza factorilor de concurenta neloiala, dar si din cauza unor interventii legislative brutale care au ca si consecinta punerea in pericol a sigurantei pasagerilor si dezvoltarea factorilor de coruptie la nivelul unitatilor de invatamant (transportul elevilor).

Ministerul Transporturilor este "orb" , "surd" si complet dezinteresat de ceea ce se intampla si comite abuz dupa abuz invocand eroarea materiala prin care de fapt sprijina dezvoltarea unor sisteme de transport regulat parazite care nu necesita licentiere, un exemplu in acest sens fiind ultima modificare a hotararii de guvern privind sanctiuniile aplicate operatorilor de transport din care (HG) a disparut tocmai articolul care punea probleme celor aflati in ilegalitate.

In maxim 6 luni, licentele de transport vor fi predate catre Autoritatea Rutiera Romana, urmand ca in paralel sa inceapa sa functioneze noul sistem de transport interjudetean pregatit de federatia patronala.

Transportatorii membrii FORT acopera intreg teritoriul national si detin autogari in toate orasele Romaniei, urmand sa foloseasca o platforma on-line care inglobeaza toti transportatorii din FORT si care se adreseaza direct clientului final, oferind flexibilitate maxima si integrare operationala si tarifara.

Demersul FORT va scurtcircuita birocratia ducand in final la disparitia sau redimensionarea drastica a unor institutii care se hranesc numai din taxele aplicate transportatorilor, dar fara sa asigure profesionalismul necesar.