Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Transportatorii reincep lupta pentru Legea RCA

postat 20 feb. 2017, 23:21 de Cargo Magazin   [ actualizat la 20 feb. 2017, 23:22 ]
Asociațiile de transportatori rutieri UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM și ARTRI au făcut o intervenție comună 
referitoare la noua Lege RCA și prelungirea perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime RCA, adresată deputaților membri în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci, deputaților membri în Comisia pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare, senatorilor membri în Comisia pentru Buget, Finanțe, Activitate Bancară și Piața de Capital, senatorilor membri în Comisia Economică, Industrii și Servicii, precum și președinților Senatului și Camerei Deputaților.

Transportatorii au solicitat, în baza Art. 7, LEGEA nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ca forurile să adreseze Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cererea de a publica raportul integral efectuat în anul 2016 de compania de consultanță Milliman asupra pieței de asigurări RCA din România. ”Raportul conține date de interes public care ar putea conduce la transparentizarea modelului de calcul al tarifelor RCA, astfel încât noua lege RCA să fie cât mai bine fundamentată. Lipsa publicării raportului Milliman generează suspiciuni asupra faptului că ASF și companiile de asigurări ar putea ascunde date importante cu privire la activitatea desfășurată, ceea ce ar aduce prejudicii grave asupra bugetului statului și a mediului concurențial din România. Pentru a înlătura aceste suspiciuni, solicităm pe această cale ca raportul Milliman să fie făcut public și pus la dispoziția comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților”, se arată în intervenția comună.

Patronatele din transporturile rutiere UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM și ARTRI consideră că noua lege RCA trebuie să stabilească un sistem de control și o transparență totală în privința modului de calcul al tarifelor de primă RCA, care să prevină escaladarea nejustificată a tarifelor RCA, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Până la finalizarea noii legi RCA, transportatorii solicită sprijinul pentru prelungirea perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime RCA prevăzute în HG 826/2016.

UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM și ARTRI mai solicită implicarea forurilor menționate în finalizarea noii legi RCA, astfel încât aceasta să garanteze o piață liberă, funcțională și un control al tarifului RCA la un nivel suportabil pentru transportatorii români și pentru cei 7 milioane de posesori de autovehicule.

”De asemenea, vă solicităm să dispuneți inițierea de demersuri imediate astfel încât să se majoreze capitalul companiei CARE România SA (EximAsig) și să fie autorizată de către Consiliul ASF pentru a emite asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie conform legislației în vigoare. Este absolut necesar să existe un furnizor cu capital românesc alături de cei cu capital străin care ar putea sa echilibreze piața și să elimine pe viitor distorsiunile grave generate de creșterile total nejustificate din ultimii ani a tarifelor RCA , fenomen care a generat protestele ample la nivel național ale transportatorilor rutieri”, mai spun transportatorii.