Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

Traseul Magistralei de metrou spre Otopeni, modificat

postat 27 sept. 2016, 23:59 de Cargo Magazin   [ actualizat la 27 sept. 2016, 23:59 ]
Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect normativ prin care schimba indicatorii tehnico-economici ai Magistralei de metrou spre Aeroportul Otopeni si va declansa exproprierea imobilelor proprietate privata situate pe traseul lucrarii. In noul traseu, linia de metrou nu va mai pleca din Piata Victoriei pe traseul Bulevardul Ion Mihalache – Bulevardul Expozitiei, ci se va desprinde din Statia 1 Mai in paralel cu calea ferata Bucuresti-Constanta si se va inscrie pe Bulevardul Expozitiei, apoi pe traseul initial.

Fata de traseul aprobat initial, noua ruta are unele avantaje: legatura directa intre Gara de Nord – Gara Baneasa – Aeroportul Baneasa si Aeroportul Henri Coanda Otopeni, fara transbordarea calatorilor prin schimbarea peroanelor si a trenurilor (ca in varianta initiala), accesul direct al calatorilor in intreaga retea de metrou prin statia existenta Gara Basarab, utilizarea statiilor deja in functiune ale Racordului 1 Mai – Grivita - Gara Basarab - Gara de Nord si costuri de realizare ale intregii investitii mai mici. De asemenea, traseul va cuprinde doar 12 statii, fata de 19 in proiectul initial.

Cat priveste exproprierile, suprafata totala afectata de coridorul de expropriere/transfer este de 225.903 mp, din care domeniul public al statului acopera 167.920 mp, iar proprietatile private - 57.983 mp. Exproprierile din sectorul privat presupun o cheltuiala estimata la 117,51 milioane de lei, ceea ce inseamna un cost mediu de 450 euro/mp.