Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

UNTRR adreseaza ASF 13 intrebari la care transportatorii asteapta raspuns

postat 21 iul. 2016, 06:03 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 07:55 ]
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) adreseaza Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) 13 intrebari despre criza actuala din piata de asigurari RCA pentru vehicule comerciale, la care transportatorii rutieri asteapta raspuns de peste 5 luni.


Desi infiintata pentru supravegherea pietei de asigurari si apararea intereselor clientilor, ASF nu demonstreaza ca isi indeplineste rolul, nu controleaza, nu supravegheaza asigurarile RCA si se incurca in propriile cifre raportate. Din declaratiile Presedintelui, ASF nu cunoaste daunalitatea produsa de vehiculele comerciale in ultimii ani, dar este de acord cu cresterea tarifelor de prima RCA si cu peste 300%.


Daca declaratia Presedintelui este corecta si nu cunoaste evolutia daunalitatii pe politele RCA care ar putea justifica cresterile tarifelor de prima, atunci ASF va trebui desfiintata intrucat nu isi indeplineste rolul principal de supraveghere a pietei asigurarilor. Daca declaratia Presedintelui este incorecta si cifrele nu sunt comunicate cu buna stiinta, atunci suspectam ASF de ascunderea de date publice in scopul protejarii intereselor de grup ale anumitor asiguratori.


In acelasi timp nu este de inteles cum ASF nu dispune de aceste cifre in timp ce Consiliul Concurentei le sintetizeaza in Raportul privind Piata Asigurarilor, nivelul acestora nejustificand cresterile de tarife de prima RCA din ultimele 9 luni.


In acest sens, UNTRR solicita ASF sa vina cu raspunsuri publice clare si la obiect la urmatoarele intrebari si sa demonstreze astfel, pentru prima oara de la inceputul crizei RCA, ca isi indeplineste rolul pentru care a fost infiintat.


1. Conform comunicatului de presa transmis de ASF, cheltuielile de administrare pe segmentul RCA au scazut cu un punct procentual, de la 39% in 2014, la 38% in 2015. De ce a crescut tariful de prima RCA si cu peste 300%?


2. Conform comunicatului de presa transmis de ASF, influenta pe tariful de prima RCA din cresterea pe reasigurare pentru indeplinirea conditiilor Solvency II este de maximum 1%. De ce a crescut tariful de prima RCA si cu 300%?

3. Conform raportului intocmit de doamna deputat Andreea Paul, frecventa daunei a scazut in ultimii ani cu 36%, de la 11% in 2010, la 7% in 2015. De ce a crescut tariful de prima RCA si cu 300%?

4. Conform raportului Consiliului Concurentei, despagubirea medie platita pe RCA in anul 2014 fata de 2013 a crescut cu 9%, din care, despagubirea medie platita pe RCA pentru vatamari corporale a crescut cu 7%, in timp ce despagubirea medie platita pe RCA pentru daune materiale a crescut cu 4%. De ce a crescut tariful de prima RCA si cu 300%?

5. Conform raportului Consiliului Concurentei, gradul de cuprindere in asigurarea RCAa vehiculelor comerciale a scazut in ultimii 4 ani de la 59% la un alarmant 51%. Cum considera ASF ca va creste acest indicator in conditiile in care asiguratorii ofera prime de asigurare RCA insuportabile economic in tarifele de transport?

6. Potrivit datelor din raportul ASF, in 2015 s-au incheiat 5.191.915 de contracte RCA, iar prima medie RCA a fost de 657 de lei. Din totalul acestor contracte, 5% au generat daune, iar dauna medie platita a fost de 7.106 lei. inseamna ca la fiecare 20 de contracte incheiate, pentru unul dintre acestea s-a platit o dauna, adica, in medie, s-au incasat 13.140 de lei si s-au achitat 7.106 lei. De ce diferenta, de 46%, nu ajunge pentru gestionarea sistemului de asigurari?

7. Conform raportului Consiliului Concurentei, asigurarile RCA reprezinta 66% din asigurarile auto. De ce au o pondere asa de mare in activitatea asiguratorilor daca reprezinta un produs care aduce mari pierderi conform declaratiilor acestora?

8. De ce ASF refuza sa includa in noul proiect de lege RCA un sistem de calcul al tarifelor de primaRCA clar, pe baza de elemente de cost general acceptate de catre asigurator, asigurat si ASF? Adoptarea unui astfel de sistem care sa ofere transparenta necesara ar afecta interesele ASF si ale asiguratorilor? Daca nu, de ce nu este prevazut in proiectul de lege?

9. Conform noului proiect de lege RCA, penalitatile de intarziere pentru plata despagubirii sunt de 0,09% pe zi de intarziere, fata de 0,2% in prezent. De ce ASF doreste reducerea acestor penalitati la jumatate daca in 2015 au fost peste 11.500 de petitii din partea asiguratilor impotriva companiilor de asigurari pentru neplata daunelor in termen?

10. Conform noului proiect de lege RCA, un asigurat poate astepta peste 100 de zile plata despagubirii de la asigurator. De ce ASF doreste sa protejeze asiguratorii impunand acest termen de plata, corelat cu reducerea penalitatilor de intarziere la plata despagubirilor?

11. Conform noului proiect de lege RCA, asiguratul este obligat sa furnizeze date istorice asiguratorului iar asiguratorul poate modifica tariful de prima dupa incheierea politei daca asiguratul a omis sa transmita o parte din aceste informatii. De ce ASF doreste sa puna in sarcina asiguratului o procedura care il priveste exclusiv pe asigurator si sistemul de raportare CEDAM?

12. De ce ASF este bugetat din comisioane primite de la asiguratori? Cum este asigurata impartialitatea acestei institutii in conditiile in care odata cu cresterea nejustificata a primelor RCA creste atat bugetul ASF, cat si salariile angajatilor?

13. ASF nu a raspuns la aceste intrebari timp de 5 luni, ceea ce demonstreaza faptul ca institutia a generat criza RCA, o intretine prin discutii interminabile si diversioniste numai in interesul asiguratorilor in dauna intereselor asiguratilor. De ce nu isi prezinta demisia conducerea ASF pentru a lasa locul unei echipe competente?