Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

UNTRR a protestat impotriva Legii Macron

postat 22 iul. 2016, 06:10 de Cargo Magazin   [ actualizat la 3 aug. 2016, 09:16 ]
Cateva zeci de membri UNTRR au participat in aceasta dupa-amiaza la un protest in fata sediului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Miscarea din Romania s-a desfasurat concomitent cu cele organizate de organizatiile ANTRAM (Portugalia), ASTIC (Spania), AEBTRI (Bulgaria), CESMAD BOHEMIA (Republica Ceha), CESMAD Slovacia (Slovacia), ERAA (Estonia), LATVIJAS AUTO (Letonia), LINAVA (Lituania), MKFE (Ungaria), UNTRR (Romania) si ZMPD (Polonia).

UNTRR, alaturi de asociatii profesionale ale transportatorilor rutieri din mai multe State Membre UE, protesteaza impotriva impunerii abuzive a legii salariului minim din Franta (MACRON) transportatorilor rutieri, care va intra in vigoare pe 01.07.2016 - masura protectionista similara legii MiLoG din Germania. O delegatie UNTRR a depus la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania o Rezolutie comuna impotriva legii MACRON, adresata Presedintelui Comisiei Europene - Jean Claude Juncker si semnata de asociatiile transportatorilor rutieri din Portugalia, Spania, Bulgaria, Republica Ceha, Slovacia, Estonia, Lituania, Ungaria, Romania si Polonia. Iata mai jos textul integral al rezolutiei:

Asociatiile operatorilor de transport rutier international din Europa, de peste un an deja, observa cu deosebita ingrijorare activitatile unor State Membre care in scopul propriilor lor beneficii afecteaza piloni de baza ai Uniunii Europene - libera circulatie a marfurilor si serviciilor. In opinia noastra, introducerea de catre Germania pe 1 ianuarie 2015 a unui salariu minim in transporturi cu toate cerintele sale administrative suplimentare, este o incalcare evidenta a regulilor fundamentale ale pietei comune europene. Acum ne confruntam cu probleme grave in Franta unde pe 1 iulie 2016 devine aplicabila legea Macron. Impactul acestei noi masuri protectioniste asupra sectorului nostru este imens, aducandu-ne numai poveri administrative, organizationale si financiare foarte mari si in final va determina cresterea dramatica a costurilor, pierderea competitivitatii noastre, iar in cele din urma excluderea de pe alte piete.

Includerea soferilor angajati de intreprinderi straine in alte State Membre UE in cadrul regulilor MILOG sau Loi Macron ne incalca suveranitatea. Atunci cand tarile noastre au aderat la Uniunea Europeana, am salutat libertatile sale fundamentale. Am acceptat cu mare intelegere si amabilitate investitiile franceze sau germane in tarile noastre si am facut mari eforturi, ne-am asumat riscul de a concura pe piata comuna europeana. Uniunea Europeana a fost creata pentru a fi o comunitate de interese economice comune, o comunitate in care fiecare tara si-a sacrificat o parte din propriile beneficii pentru a crea o bunastare comuna. Legislatia Germanei si Frantei in transport reprezinta un pas inapoi, o incercare de a impune propriile lor interese particulare asupra altora. Nu putem ramane pasivi si nu putem permite acest dictat al unor State Membre in detrimentul altora.

Credem ca aceste reguli interne in transporturi sub sloganuri privind drepturile lucratorilor sau lupta impotriva abuzurilor aduc numai restrictii in activitatile economice desfasurate de catre operatorii straini si sunt, de fapt, ajutor de stat pentru transportatorii francezi sau germani. Guvernele acestor tari isi sprijina efectiv proprii lor antreprenori indiferent de consecintele pe care aceasta activitate le aduce de fapt altor tari. Suntem profund dezamagiti de acest protectionism clar. Ne-am imaginat si am inteles altfel libertatea activitatii economice in UE. Intr-adevar, apreciem si salutam cu deosebita satisfactie decizia Comisiei Europene de a initia procedura de infringement impotriva Germaniei. Ne asteptam ca aceeasi procedura va fi initiata si in ceea ce priveste legislatia franceza . Cu toate acestea, a trecut deja un an si nu se intampla nimic. Acest timp este crucial pentru afacerile din industria noastra si aceasta situatie incerta nu poate dura pentru totdeauna. Sincer vorbind, lipsa dumneavoastra de actiune, de fapt, a incurajat si alte state sa urmeze Germania. Aceasta situatie imparte pur si simplu Europa si dumneavoastra o lasati sa se intample.

Suntem siguri, Comisia Europeana va lua o decizie obiectiva, care provine doar din lege. In familia noastra europeana aceasta lege ne priveste pe toti in acelasi mod, fara nici o exceptie pentru tarile mici sau mari, pentru cele cu economii puternice sau cele care incearca sa ajunga din urma alte State Membre mai bine dezvoltate. Speram sa intelegeti ce responsabilitate este acum pe umerii dumneavoastra, cat de importanta este opinia dumneavoastra cu privire la legalitatea si conformitatea legislatiei germane sau franceze cu legislatia UE.

Inca o data, solicitam Comisiei Europene sa retraga regulile MILOG si Loi Macron in domeniul transporturilor. Aceasta legislatie este inadecvata, nedreapta, limiteaza libertatile europene si ne va aduce tuturor numai consecinte negative. Nici o tara din Europa nu limiteaza activitatea economica asa cum au procedat Germania si Franta. Nu stati pasiv, mediul de afaceri din transporturi are nevoie de implicarea dumneavoastra activa la acest moment.