Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

UNTRR: Guvernul trateaza extrem de superficial criza de pe piata RCA

postat 5 aug. 2016, 02:27 de Cargo Magazin   [ actualizat la 5 aug. 2016, 02:27 ]
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) semnaleaza faptul ca reprezentantii Guvernului Romaniei trateaza extrem de superficial criza de pe piata RCA si cresterea dramatica a tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri, aparand interesele asiguratorilor pe cheltuiala transportatorilor rutieri.

Situatia este cu atat mai grava in conditiile in care actualul Guvern doreste adoptarea unui plan de dezvoltare al Romaniei, dar tot ce face in prezent este ”sa ingroape” industria transporturilor rutiere, al carui aport in produsul intern brut este de peste 3% anual. Un Guvern care nu poate sa analizeze si sa gaseasca solutii timp de peste 6 luni pentru o piata in care exista un dezechilibru major intre cerere si oferta, cu preturi la tarifele RCA care s-au majorat artificial la peste 22.000 lei pentru o anumita categorie de consumatori numai in ultimele 12 luni, cu siguranta nu va reusi nici sa elaboreze o strategie de atingere a unei cresteri economice sustenabile pentru urmatorii ani.

In urma intalnirii de miecuri, 3 august 2016, cu patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM, reprezentantii Guvernului au precizat ca vor face o analiza precisa pe datele furnizate de ASF si Consiliul Concurentei, fara insa sa precizeze o data in care se vor lua masuri, desi situatia extrem de grava impune solutii urgente pentru blocarea tarifelor RCA.

Datele transmise de ASF tot pe 3 august 2016, printr-un comunicat de presa, sunt extrem de clare: piata de asigurari RCA a crescut cu 32% in primul trimestru din 2016 si a atins pentru prima data echilibrul financiar, respectiv primele brute au acoperit 100% daunele si cheltuielile. Cu toate acestea, la inceputul lunii iulie 2016, primele RCA la camioane, clasa B0, s-au dublat ajungand peste 22.000 lei pe an. In fiecare zi, sute si mii de camioane sunt oprite in garaj din cauza lipsei politelor RCA, a caror reinnoire a devenit imposibila din cauza preturilor exorbitante.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM solicita de urgenta Guvernului sa intervina prin Legea concurentei nr. 21/1996 care la articolul 4, alineatul 3, prevede solutia de emitere a unei Hotarari pentru blocarea tarifelor de prima RCA pentru o perioada de minimum 9 luni, timp in care Guvernul poate dispune masuri urgente pentru reechilibrarea pietei.