Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

UNTRR solicitã excluderea transporturilor rutiere din domeniul de aplicare al Directivei detașãrii lucrãtorilor

postat 27 aug. 2017, 23:04 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 27 aug. 2017, 23:04 ]
Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) se aratã dezamãgitã de lipsa de viziune economicã și socialã din discursul Președintelui Franței, Emmanuel Macron, și considerã cã orice inițiativã de îngrãdire a celor patru libertãți de circulație – persoane, mãrfuri, servicii și capitaluri – va duce rapid la destrãmarea Uniunii Europene. Pe aceastã cale, UNTRR îi transmite Președintelui Franței, Emmanuel Macron, cã transportatorii rutieri și șoferii din Europa de Est nu le iau joburile Vesticilor, ci le fac joburile. Prin impunerea unui salariu minim și a altor mãsuri conexe statul francez își sancționeazã proprii cetãțeni și economia.

Președintele Franței nu acceptã ca transportatorii francezi sã facã dumping social angajând muncitori din alte þãri europene la costuri reduse, însã este o problemã pe care trebuie sã o rezolve în țara pe care o conduce și nu la București și nu ar trebui sã afecteze activitatea firmelor de transport rutier internațional din România. Acestora trebuie sã li se permitã în continuare sã deruleze activitãți de transport rutier internațional cu respectarea legilor europene și naționale românești fãrã sã li se punã piedici.

De ce nu impune Franța ca toate produsele vândute în Franța sã fie produse de muncitori plãtiți cu salariul minim francez de 9,76 euro brut pe orã?

Principalul motiv pentru care firmele franceze au venit în România și au investit peste 4 miliarde de euro a fost tocmai costul redus al forței de muncã. De ce Franța nu dã o lege ca toți angajații firmelor franceze din afara Franței sã fie plãtiți cu salariul minim francez?

Dacã Franța dorește aplicarea principiului "platã egalã pentru muncã egalã în același loc" pentru angajații estici conform loi Macron, atunci firmele românești trebuie sã beneficieze în egalã mãsurã de același principiu, respectiv "aceleași tarife comparabile pentru aceleași servicii în același loc", prin aplicarea simultanã a legislației franceze privind costul de referințã CNR, astfel încât tarifele libere sã nu poatã fi sub costul de referințã.

Dumpingul social a fost inventat de țãri precum Franța și este prezent doar în discursul populist al politicienilor. La fel de bine și noi putem sã acuzãm firmele din Vest care sunt prezente în România de dumping financiar, în condițiile în care ele se finanțeazã în țãrile de origine cu 1%, în timp ce firmele românești se finanțeazã cu dobânzi de 4-5% la euro în România.

UNTRR solicitã Președintelui, Guvernului și Parlamentului sã se implice activ în apãrarea industriei românești de transport și a valorilor europene la care România a aderat și sã cearã liderilor europeni:
- sã opreascã interpretãrile protecționiste ale unor regulamente europene în vigoare
- sã respecte libera mișcare a persoanelor și serviciilor din Est - principii fundamentale ale proiectului european
- sã confirme continuarea drumului cãtre piața europeanã unicã de transport rutier complet liberalizatã
- sã renunțe la aplicarea forțatã a regulilor detașãrii în sectorul transporturilor rutiere si sã excludã transporturile rutiere din domeniul de aplicare al Directivei detașãrii lucrãtorilor
- sã aplice și drepturi egale firmelor de transport din est, nu doar obligații

Totodatã, apreciem deschiderea Președintelui Klaus Iohannis de a prezenta Președintelui Franței punctul de vedere UNTRR privind problematica protecționismului francez în transporturile rutiere – un domeniu deosebit de alte sectoare prin hipermobilitatea angajaților sãi - și a impactului aplicãrii Directivei detașãrii lucrãtorilor asupra transportatorilor rutieri români și sperãm ca aceste eforturi sã continue prin demersuri concrete și acțiuni susținute care sã menținã în piața europeanã de transport firmele românești și angajații acestora.