Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

UNTRR solicita presedintelui Iohannis sa discute si despre Legea Macron cu Presedintele Frantei

postat 12 sept. 2016, 00:09 de Cargo Magazin   [ actualizat la 12 sept. 2016, 00:09 ]
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita presedintelui Klaus Iohannis sa includa pe agenda intalnirii bilaterale cu Presedintele Frantei, Francois Hollande, si problematica legii salariului minim din Franta (legea Macron), care se aplica si firmelor de transport din Romania care efectueaza operatiuni de transport international de marfa si persoane catre sau dinspre Franta sau operatiuni de cabotaj pe teritoriul Frantei.

UNTRR considera ca prin aplicarea, de catre Franta, a unui salariu minim in transporturi se incalca suveranitatea unui Stat Membru UE fata de alt Stat Membru si solicita autoritatilor romane sa intervina pentru suspendarea aplicarii Legii Macron. UNTRR atrage atentia ca masurile protectioniste in transporturile rutiere adoptate de tari precum Franta sau Germania urmaresc majorarea costurilor de operare ale transportatorilor romani pentru a le reduce competitivitatea si in final a-i elimina de pe piata si nu cresterea bunastarii pentru soferii profesionisti.

”Industria transporturilor rutiere din Romania solicita sprijinul presedintelui Klaus Iohannis in a cere Presedintelui Frantei masuri urgente pentru anularea aplicarii regulilor Legii Macron in domeniul transporturilor rutiere. Aceasta legislatie protectionista este inadecvata, nedreapta, limiteaza libertatile europene si ne va aduce tuturor numai consecinte negative”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.

Pentru o buna informare a opiniei publice, dorim sa atragem atentia ca demersurile UNTRR si ale industriei europene a transporturilor rutiere nu sunt impotriva reglementarilor europene pe care Romania si transportatorii romani/estici le respecta, ci sunt impotriva interpretarilor nationale protectioniste ale reglementarilor europene, precum legea salariului minim din Germania (MiLoG) sau Franta (Macron).

Tocmai pentru ca aceste legi incalca reglementarile europene, Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement impotriva Germaniei si a luat luna aceasta masuri legale impotriva Frantei. Din cauza pericolului ca aceste masuri nationale vor conduce la o fragmentare a pietei UE, ministrii transporturilor din 11 State Membre, printre care si Romania, au adresat o scrisoare comuna CE.