Stiri‎ > ‎New Post‎ > ‎

UNTRR vrea acord bilateral referitor la transportul rutier Romania - China

postat 2 aug. 2016, 01:47 de Cargo Magazin   [ actualizat la 2 aug. 2016, 04:46 ]
Efficiency Run - DB Schenker
Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite, BAN KI-MOON, a informat in data 26 iulie 2016, ca in urma  depunerii instrumentelor de aderare, China a devenit cea de a 70-a parte contractanta a Conventiei vamale privind transportul international al marfurilor sub acoperirea carnetelor TIR – Conventia TIR. 
Conform Secretarului General ONU, Conventia TIR va intra in vigoare pentru China la 5 ianuarie 2017.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), in calitate de organizatie patronala si profesionala reprezentand companiile romanesti de transport rutier si avand rol de asociatie nationala garanta in sistemul TIR, saluta aderarea Chinei la Conventia TIR. Aderarea Chinei la aceasta Conventie creeaza oportunitati mari pentru dezvoltarea operatiunilor de transport TIR intre China si Europa, prin Asia Centrala. Aceasta va contribui, intr-o masura mai mare, la facilitarea tranzitului si transportului de marfuri in regiunea eurasiatica si la dezvoltarea comertului mondial.

Utilizarea sistemului TIR in China va deschide alternative viabile suplimentare si rute mai putin congestionate. Transportul si livrarea de marfuri catre destinatii finale vor fi efectuate mult mai rapid, mai ieftin si mai eficient decat se intampla in prezent. In acest context, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania solicita Ministerului Transporturilor inceperea, in cel mai scurt timp posibil, a demersurilor pentru realizarea unui acord bilateral referitor la transportul rutier international de marfuri intre Romania si China, care sa permita transportatorilor romani valorificarea oportunitatii economice deosebite reprezentata de aderarea Chinei la Conventia TIR.

Avand in vedere faptul ca pentru a putea opera un transport rutier international catre China, transportatorii romani au nevoie de documente de garantare a taxelor vamale pentru marfurile transportate (TIR), de autorizatii de transport pentru camioanele romanesti operate de acestia, ca si de vize pentru soferii profesionisti romani, UNTRR solicita implicarea Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri pentru realizarea incheierii unui acord bilateral privind transporturile internationale rutiere intre Romania si China.

Conventia vamala privind transportul international al marfurilor sub acoperirea carnetelor TIR – Conventia TIR a fost incheiata in anul 1975 la Geneva, pentru simplificarea si armonizarea formalitatilor administrative in transportul rutier international. Romania a aderat la Conventia TIR in anul 1979. Sistemul de tranzit TIR este singurul sistem intermodal de tranzit vamal la nivel mondial, ceea ce constituie un instrument major de facilitare atat de transport cat si de comert. Peste 35.000 de operatori de transport rutier din intreaga lume sunt deja autorizati sa utilizeze sistemul TIR, efectuand aproximativ 1,5 milioane de proceduri TIR de trecere a frontierei pe an.