Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

ANVELOPE: Clasa A, prietenoasă cu mediul, dar și cu bugetul

postat 31 iul. 2017, 01:19 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 iul. 2017, 01:19 ]
Cu toate că șofatul împovărează mediul înconjurător, autovehiculele sunt o necesitate pentru marea majoritate a oamenilor. Însă un conducător auto care conștientizează impactul autovehiculului său asupra mediului, îl poate reduce cu ușurință urmând câteva reguli simple. În plus, protejând mediul înconjurător realizăm și economii.

Din punct de vedere ecologic, anvelopele din clasa A de eficiență privind consumul de combustibil sunt alegerea optimă pentru conducătorii auto. Anvelopele din această categorie de top conform sistemului european de etichetare prezintă cea mai mică rezistență la rulare și, prin urmare, necesită cea mai mică cantitate de energie – și implicit combustibil – pentru a rula. ”Rezistența la rulare se referă la energia consumată în procesul de deformare care are loc în momentul în care anvelopa stabilește aderența cu suprafața drumului. Anvelopele cu o rezistență la rulare mai scăzută economisesc energie, combustibil și protejează mediul înconjurător. Rezistența la rulare are o pondere de 20% în consumul de combustibil al autovehiculului”, a declarat Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres.

Eficiența consumului de combustibil este indicată pe eticheta EU a anvelopei printr-o literă de la A la G: anvelopele din clasa A au cea mai scăzută rezistență la rulare, iar cele din clasa G cea mai ridicată. Înainte de achiziționarea unui set de anvelope este recomandată compararea acestor etichete, deoarece pot exista diferențe majore între valorile rezistenței la rulare ale anvelopelor din clase diferite. O diferență de 40% în ceea ce privește rezistența la rulare poate afecta consumul de combustibil, în medie, cu 5-6%. Spre exemplu, anvelopele de vară Nokian Tyres din clasa A asigură reducerea consumului de combustibil cu până la 0,6 litri la 100 kilometri, în comparație cu anvelopele din clasa G. Dacă se economisesc 0,6 litri la 100 kilometri, iar combustibilul costă aproximativ 4,5 RON per litru, aceasta însumează o economie de 240 de litri și 1080 RON la 40.000 kilometri.

Articolul complet în ediția din August a revistei Cargo&Bus