Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

DRIVE-TEST: Demonstrație de versatilitate

postat 30 mai 2017, 01:13 de Cargo Magazin   [ actualizat la 30 mai 2017, 01:13 ]
Luna trecută am testat timp de câteva zile un model Mercedes-Benz Vito panel van 111 CDI KA/L, care beneficiază în această perioadă de o reducere de preț de până la 15%. Modelul este o alegere ideală pentru toți cei care trebuie să transporte aproximativ o tonă sau șase metri cubi de marfă, fie că vorbim de distribuție urbană sau chiar distanțe mai lungi.

Vito, propunerea Mercedes-Benz din segmentul autovehiculelor comerciale ușoare de dimensiuni medii, a fost mereu preferatul profesioniștilor pretențioși. A patra generație, lansată în 2014, vine cu numeroase noutăți, printre care și motorizarea modelului nostru de test.

Mai exact, versiunile Vito 109 CDI și Vito 111 CDI sunt echipate cu motorul OM 622 DE 16 LA, de 1.598 cc, cu 4 cilindri în linie, 16 supape, principiu COMMON RAIL, injecție directă gestionată electronic, în variante de 88, respectiv 114 CP. Dacă vi se pare că datele motorului sună cunoscut, aveți dreptate, este vorba de celebrul 1.6 dCi din curtea Renault-Nissan, cu care Mercedes-Benz are un parteneriat extins. Ca și în cazul celuilalt propulsor mic diesel împrumutat de la ”alianță”, acesta a fost atent reglat pentru a atinge cerințele de putere necesare și nivelul de rafinament specific unui producător de vehicule utilitare premium.

Motorul de 1.6 litri diesel s-a dovedit extrem de dinamic și de plăcut în exploatare, mai ales dacă ținem cont că masa maximă autorizată a mașinii de test era de doar 3,05 tone. Cuplul generos obținut foarte devreme permite și plecări de pe loc foarte line, dar și demaraje susținute, în funcție de condițiile de trafic. Dar Vito 111 CDI se simte bine și la drum lung: ajunge lejer la viteze de peste 100 km/h, unde datorită cutiei de viteze manuale cu șase rapoarte turația este păstrată încă sub 2.000 rpm. Dar poate cel mai mare avantaj al motorului mai mic este greutatea redusă, astfel încât modelul are o sarcină utilă cu până la 120 kg mai mare față de generația precedentă, un avantaj important pentru profesioniști.

Un al doilea mare avantaj al motorului mai mic este consumul. Într-un București cunoscut pentru aglomerație și traficul nu foarte ordonat, consumul înregistrat de noi s-a situat între 7,5 și 10 litri la 100 km. La drum lung, consumul a scăzut sub 6 litri la 100 km, iar pe autostradă, la 120 km/h, consumul se stabilizează în jurul valorii de 7 litri.

Articolul complet în ediția din Iunie a revistei Cargo&Bus