Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

LANSARE: A doua generație Duster, mai matură și mai dotată

postat 29 sept. 2017, 04:22 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 29 sept. 2017, 04:22 ]
2017 - Nouveau Dacia DUSTER
Dacia a prezentat luna trecută, în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, a doua generație Duster. Noul model are un design exterior revizuit, un interior complet schimbat, echipamente prezente în premieră, dar aceleași motorizări.

”Noul Duster își afirmă din plin personalitatea de SUV, abordând un design exterior robust, complet nou. Interiorul inedit se remarcă prin confortul oferit, prin calitatea percepută și prin ergonomie”, a declarat la lansare Francois Mariotte, director comercial Dacia.

Noua generație Duster are 4,3 metri lungime, 1,8 metri lățime și o gardă la sol de 210 mm. Portbagajul are o capacitate de 445 de litri în varianta 4x2, respectiv 376 litri în versiunea 4x4. Capacitățile off-road au fost de asemenea păstrate: unghiul de atac ajunge la aproximativ 30 de grade, în timp ce unghiul de degajare măsoară 33 de grade.

Din punct de vedere al designului exterior, noul Duster vine mai degrabă cu o evoluție subtilă și un aspect general mai rafinat. Și nici nu era cazul unei schimbări drastice, deoarece Duster a înregistrat în această vară cele mai bune vânzări din istoria sa. Echipa de design a Renault a continuat să promoveze aspectul robust al SUV-ului de la Mioveni. În partea frontală avem blocuri optice noi, împinse ceva mai în sus și mai în exterior, dar și o grilă nouă, asemănătoare cu cea a modelelor Stepway. Capota dispune acum de niște nervuri mai pronunțate, iar noua bară de protecție integrează un scut de culoare crom satinat. Din lateral se observă că parbrizul noului Duster este amplasat cu 100 de milimetri mai în față și este mai înclinat, fapt ce va optimiza consumul și zgomotul resimțit la interior. De asemenea, pasajele roților sunt mai generoase, pentru a face loc în premieră unor jante de 17 inci. În spate, principala noutate este reprezentată de stopurile mult mai late, cu o semnătură luminoasă împărțită în patru cadrane. O altă noutate pentru exterior este nuanța Atacama Orange.

Dar marea revoluție pentru Duster s-a produs la interior. Modelul are acum o planșă de bord revizuită, materiale mai bune și un display poziționat ceva mai sus. Deasupra acestuia avem acum trei aeratoare centrale, iar sub acesta se regăsesc butoane de tip clapetă pentru avarie, oprirea sistemului Start-Stop, funcția Eco, închiderea centralizată, activarea camerelor video și dezactivarea senzorilor de parcare. Sub acestea avem noua unitate de comandă a climatizării, formată din 3 butoane rotative.

Noul volan cu patru brațe poate fi ajustat în cazul lui Duster atât pe înălțime (40 mm), cât și în adâncime (50 mm). În spatele acestuia regăsim noi cadrane de bord, iar între ele un display digital alb-negru prin intermediul căruia șoferul primești informații esențiale cu privire la sistemele mașinii (nivelul de carburant, cifrele computerului de bord, viteza de deplasare sau momentul optim pentru schimbarea treptelor de viteză).

Dacia spune că noua generație Duster oferă scaune mai confortabile și mai ușor de reglat, cu un șezut lungit cu 20 de mm și mai multă susținere laterală. Scaunul șoferului dispune în plus de reglaj lombar și de un mecanism care îi permite reglarea pe înălțime (60 mm). Duster va avea patru tipuri diferite de tapițerii, dintre care două din piele: una neagră cu cusături albe, iar cealaltă crem, disponibilă doar pe anumite piețe.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.