Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

PARTENERIAT: Scania va livra autobuze eco în 20 de orașe mari

postat 31 oct. 2017, 02:53 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 oct. 2017, 02:53 ]
City bus in bus systems TransjakartaJakarta, IndonesiaPhoto: Scania 2016
Scania s-a alăturat Parteneriatului Global Industrial al flotei de autobuze ”curate”, angajându-se să livreze până în anul 2018 autobuze moderne, fără emisii, către douăzeci de oraşe mari din Africa, Asia, America de Sud şi Australia.

”Având drept scop rezolvarea problemei privind schimbarea climatică şi calitatea slabă a aerului, Scania se mândreşte cu faptul că poate oferi soluţii de operare cu autobuze curate, fără emisii, ce rulează cu costuri mai mici decât cele convenţionale de azi, alimentate cu motorină”, a declarat Karin Rådström, Şeful Departamentului de Autobuze şi Autocare Scania.
Cărbunele negru este un component semnificativ al particulelor fine (PM2.5), un poluant al aerului ce are legătură cu o serie întreagă de efecte adverse asupra sănătăţii, ducând mai ales la mortalitate prematură. Cercetările ştiinţifice recente indică faptul că această substanţă joacă un rol important și în schimbarea climatică.

În prezent, Scania fabrică şi vinde autobuze fără emisii, care produc efectiv cu aproximativ 99% mai puţine emisii de cărbune negru decât tehnologia mai veche de motoare diesel. Totuşi, dintre toate autobuzele vândute azi pe glob, mai puţin de o cincime au motoare fără emisii. ”Există şansa de a crea avantaje economice asupra mediului şi sănătăţii omului, trecând de la motoarele vechi cu emisii mari ale flotei globale urbane de autobuze la cei mai curaţi combustibili şi cele mai puţin poluante motoare existente”, se arată într-o declarație a Parteneriatul Global Industrial.

Tranziţia către autobuze fără emisii este o iniţiativă a Consiliului Internaţional pentru Transportul Curat (ICCT) şi a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, în cooperare cu organizaţia C40 Cities Climate Leadership Group şi Centro Mario Molina – Chile.

Oraşele vizate sunt Abidjan, Accra, Addis Abeba, Bangkok, Bogota, Buenos Aires, Casablanca, Dar es Salaam, Dhaka, Istanbul, Jakarta, Johannesburg, Lagos, Lima, Manila, Mexico City, Nairobi, Santiago, São Paulo şi Sydney.

Articolul complet in editia din Noiembrie a revistei Cargo&Bus