Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

PREMIERĂ: Orașul Cluj-Napoca va avea din 2018 autobuze electrice

postat 31 aug. 2017, 01:55 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 aug. 2017, 01:55 ]
Cluj-Napoca este primul oraș din România care cumpără şi pune în circulaţie autobuze electrice. Licitaţia pentru achiziţionarea a 30 de autobuze electrice a fost câștigată de constructorul polonez Solaris, iar primele 10 vehicule vor fi livrate în primăvara anului viitor.

Primăria Cluj-Napoca a semnat luna trecută un contract cadru cu producătorul polonez Solaris pentru achiziţionarea a până la 30 de autobuze Solaris Urbino 12 Electric într-un interval de 3 ani. Preţul unui astfel de autobuz este de aproximativ 500.000 de euro, iar finanțarea primelor 10 autobuze este asigurată în proporție de 85% din fondurile Programului de Cooperare Româno-Elveţian și 15% din bugetul local. Conform contractului, aceste prime 10 autobuze vor sosi în Cluj-Napoca până în martie 2018. Următoarele 20 de autobuze urmează să fie achiziționate din fonduri locale și europene.

Vehiculele electrice vor fi operate de compania de transport public CTP, care mai deține în flotă 40 de autobuze articulate Solaris. Autobuzele electrice vor putea transporta până la 78 de pasageri și vor fi echipate cu Internet Wi-Fi, sistem de monitorizare video interior și exterior, aer condiționat și platformă joasă pentru persoane cu dizabilități.

Autobuzele Solaris Urbino 12 Electric comandate de municipalitatea clujeană vor avea un sistem de propulsie livrat de un alt producător polonez – Medcom. Vehiculele vor avea un motor central de 160 kW și un pachet de baterii de 200 kWh, care asigură o autonomie de 105 kilometri.

Conform contractului, autobuzele au o garanție de 5 ani, costurile de mentenanță și piesele de schimb fiind asigurate de firma câștigătoare. Solaris va furniza și 13 stații de încărcare (11 plug-in pentru încărcare în depou și două pantografe pentru încărcare rapidă). Încărcarea lentă durează 6 ore, iar cea rapidă 10 minute.

Această comandă este prima venită din România pentru autobuze electrice. Modelul Solaris Urbino 12 Electric a câștigat anul trecut competiția ”Bus of the Year 2017”. Renumitul premiul a fost adjudecat astfel în premieră de producătorul Solaris, dar și de un autobuz electric cu baterii.

Articolul complet în ediția din Septembrie a revistei Cargo&Bus