Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

PREMIU: Solaris Urbino Electric este Autobuzul Anului 2017

postat 1 sept. 2016, 00:52 de Cargo Magazin   [ actualizat la 1 sept. 2016, 00:53 ]
Solaris Urbino este autobuzul urban al anului 2017. Este pentru prima oară când producătorul polonez primește acest premiu, acordat în premieră unui autobuz alimentat cu baterii. Ceremonia oficială de înmânare a premiului va avea loc în cadrul expoziției IAA 2016.

Ediția din acest an a competiției Bus of the Year 2017 a avut loc la Bruxelles, între 30 mai și 3 iunie. Cinci vehicule produse de Ebusco, Irizar, Van Hool, Solaris și Mercedes-Benz au concurat pentru mult-râvnitul premiu. Primii patru producători au intrat în concurs cu autobuze electrice, pe când Mercedes-Benz a optat pentru un vehicul CNG alimentat cu gaz natural.

Noul Solaris Urbino 12 electric, apreciat de juriul format din jurnaliști de specialitate din 20 de țări, a fost echipat cu baterii de 240 kWh. Pe acest autobuz au fost instalate două sisteme de încărcare: unul folosind un pantograf, pentru încărcări în timpul opririlor în stații, și altul plug-in pentru încărcări în depou. În timpul competiției de la Bruxelles, autobuzul Solaris a fost încărcat cu ajutorul unui încărcător de nouă generație, cu o putere de 80 kW, proiectat și produs de Ekoenergetyka Polonia. Încărcătorul mobil a făcut ca autonomia operațională a lui Solaris Urbino Electric să fie practic nelimitată.

De-a lungul a mai multe zile de teste riguroase, membrii juriului au evaluat atât trăsăturile măsurabile, precum accelerația, distanța de frânare, vibrațiile sau nivelul de zgomot, dar și impresii subiective referitoare la dinamica vehiculelor, atât ca șoferi, dar și ca pasageri.

”Compania noastră a fost în ultimii 10 ani un lider european în dezvoltarea sistemelor de propulsie electrică. Producem troleibuze cu baterii din 2001 și autobuze cu baterii din 2011. Cele din urmă operează deja în zeci de orașe europene. Ele au diferite tipuri de baterii și diferite sisteme de încărcare, putând opera până la 24 de ore pe zi. Soluțiile aplicate acestor vehicule depind doar de așteptările clienților noștri. Autobuzele electrice reprezintă viitorul transportului public urban. Fără îndoială, ele nu vor înlocui complet vehiculele folosite în prezent, dar sunt ...

Articolul complet în ediția de septembrie a revistei Cargo&Bus