Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

PREZENTARE: Noul MAN Lion's Coach

postat 31 iul. 2017, 01:47 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 iul. 2017, 01:47 ]
Intrarea în vigoare în luna noiembrie a standardului privind siguranța la răsturnare ECE R66.02 a oferit ocazia perfectă pentru actualizarea modelului MAN Lion's Coach. Rezultatul este un autocar care setează noi standarde în ce privește economia și fiabilitatea.

Noua generație MAN Lion's Coach va fi prezentată publicului la expoziția Busworld din Kortrijk. Încă de la lansare, autocarul va fi disponibil în 3 versiuni de lungime: 12.101 mm, 13.361 mm și 13.901 mm, cu două sau trei axe. La finalul anului 2017 va fi adăugată o a patra versiune, de 13.091 mm, cu două axe. Cele 6 locuri suplimentare față de vechea versiune de 12 metri fac acest vehicul deosebit de atractiv din punct de vedere economic, iar masa totală maximă permisă de până la 19,5 tone contribuie de asemenea la flexibilitatea aplicațiilor. Liftul opțional pentru scaune cu rotile are un rol important în obținerea distribuției ideale a sarcinii pe axe, deoarece la această versiune el este montat deasupra punții față, nerestricționând compartimentul de bagaje. Versiunea standard are o înălțime de 3870 mm. Dacă se exclude toaleta, noile modele MAN Lion's Coach au spațiu pentru maximum 53, 57, 59 sau 63 de pasageri. Compartimentul de bagaje are și el o capacitate între 11,7 și 14,3 metri cubi.

La exterior ies în evidență noile faruri, care pentru prima dată pot fi 100% LED, în timp ce stopurile LED sunt standard. Iluminarea LED este cu 50% mai strălucitoare decât cea cu halogen, mai difuză, are o distanță mai mare și o durată de viață mult mai mare. O particularitate a noilor faruri este banda LED specifică mărcii pentru lumina de zi, care funcționează și ca semnalizator.

O privire sub capotă indică faptul că noul MAN Lion's Coach este mai economic ca niciodată. Sistemul de propulsie optimizat Euro 6 beneficiază și de extinderea raportului punții spate (i=2,73) și de o creștere a performanței (20 CP și 200 Nm). Noul retarder secundar atinge un cuplu maxim de 4.000 Nm (față de 3.200 Nm) și o putere maximă de 500 kW (față de 420 kW). Astfel, există rezerve mai mari chiar și la frânarea puternică, fapt ce îmbunătățește siguranța.

Ca partea a sistemului electronic de frânare MAN BrakeMatic, noul MAN Lion's Coach și celelalte autocare MAN și NEOPLAN vor fi echipate cu frâna de motor mai puternică EVBec. Reglarea electronică a contrapresiunii gazelor de eșapament permite creșterea efectului de frânare pe întreaga plajă de turații.

Cutia de viteze MAN TipMatic, instalată în standard pe modelele de cel puțin 460 CP, are o nouă strategie pentru plecarea de pe loc și schimbarea treptelor, care se potrivește perfect cu motoarele D26. În plus, transmisia dispune de mai multe funcții. Noua funcție SmartShifting joacă un rol important în găsirea echilibrului optim între eficiență și confort la schimbarea treptelor. Ea combină o procedură nouă, mai rapidă, de schimbare a treptelor în toate rapoartele, cu asistența la trecerea în treptele superioare și schimburile adaptate la situația de condus. Pentru situațiile care necesită performanțe deosebite, pe terenuri grele sau cu încărcături mari, noul motor D26 oferă capabilități optimizate de plecare de pe loc. Cuplul mai mare cu 200 Nm contribuie de asemenea la acest comportament. Motorul, a cărui putere a crescut cu 20 CP, oferă performanțe dinamice superioare pe toată plaja de turații.

Funcția Idle Speed Driving permite un condus confortabil la ralanti, fără atingerea pedalei de accelerație. Noua funcție este utilă în traficul aglomerat. Schimbarea manuală într-o treaptă superioară este posibilă până la viteza a șasea, iar trecerea într-o treaptă inferioară se face automat când cuplul la ralanti este insuficient sau când șoferul frânează.

În plus sunt disponibile o gamă largă de sisteme de asistență, precum MAN EfficientCruise cu funcția de rulare liberă EfficientRoll, Adaptive Cruise Control (ACC), Lane Guard System (LGS) și MAN Attention Guard.

Articolul complet în ediția din August a revistei Cargo&Bus