Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

SPECIAL: O jumătate de secol alături de NEOPLAN Skyliner

postat 31 aug. 2017, 01:41 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 aug. 2017, 01:41 ]
NEOPLAN Skyliner a fost lansat în 1967, primul autocar cu etaj câștigând rapid numeroși fani. Printre aceștia se numără și Voyages Leroy, un operator de turism care a cumpărat primul autocar cu etaj din Belgia, De atunci, compania a achiziționat fiecare model ce a urmat.

Încă din primul moment, Francis Delmuelle, proprietarul companiei belgiene, a fost entuziasmat de NEOPLAN Skyliner: ”Am văzut un autocar spectaculos pe care trebuia neapărat să-l am în flotă”. Acest lucru s-a întâmplat în 1973, când Voyages Leroy a cumpărat primul NEOPLAN Skyliner din Belgia, o bornă importantă pentru industria de turism locală.

În prezent, conducerea companiei a fost preluată de fiul Emanuelle Delmuelle, care își amintește de decizia de cumpărare a primului NEOPLAN Skyliner: ”Am dorit mereu să le oferim pasagerilor confort și un design deosebit. Skyliner a fost magic și ne-a oferit posibilitatea de a ne consolida reputația”.

Nivelul de eficiență oferit era un alt motiv pentru cumpărare: 80 de pasageri puteau fi transportatți de un singur vehicul cu un singur șofer, lucru de neimaginat până atunci. ”Imaginea noastră a beneficiat de acest autocar confortabil și am câștigat o mai mare vizibilitate. Mulți dintre competitorii noștri au râs de decizia noastră, pe care o credeau prea riscantă, deoarece autocarul era foarte scump în acel moment”, a adăugat Delmuelle.

Chiar și vameșii au fost luați prin surprindere de primul NEOPLAN Skyliner. ”Veneam de la Stuttgart și am dorit să trecem granița germano-belgiană cu noul nostru Skyliner, moment în care vameșii ne-au oprit. Au studiat autocarul o oră întreagă, nu știau ce să creadă despre el. În final, au sunat în acea seară la Ministerul Transporturilor pentru a se asigura că vehiculul era un autocar”, și-a mai amintit Emanuelle Delmuelle.

Astăzi, autocarele cu etaj sunt o parte integrantă a industriei de turism, dar și a flotei Voyages Leroy. În 1985, compania a cumpărat al doilea NEOPLAN Skyliner, un model mai sigur și mai confortabil, care avea pentru prima dată la bord toalete și sistem video. Până în 1988, depoul companiei cuprindea patru autocare cu etaj, urmate de alte șase modele NEOPLAN Skyliner, un Megaliner și două Starliner achiziționate în 2011. Primul autocar double-decker, cumpărat în 1973, a fost retras din activitate după 17 ani și aproximativ 3 milioane de kilometri parcurși, fiind înlocuit cu un alt NEOPLAN Skyliner.

Articolul complet în ediția din Septembrie a revistei Cargo&Bus