Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

TEHNOLOGIE: Alstom livrează primul Citadis X05 în Australia

postat 31 aug. 2017, 01:31 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 aug. 2017, 01:31 ]
Alstom a livrat primul dintre cele 60 de vehicule feroviare ușoare (Light Rail Vehicles, LRV) din gama Citadis X05 către compania Transport for New South Wales (TfNSW) din Sydney, Australia, ca parte a proiectului CBD și South East Light Rail. Sydney este primul oraș din lume care primește acest tip de vehicul, ce oferă o soluție modernă de transport de clasă mondială, pentru a veni în întâmpinarea cerințelor orașului în continuă expansiune.

Proiectat de Alstom și asamblat la centrul de excelență al companiei din localitatea La Rochelle (Franța), Citadis X05 este produsul de ultimă generație din gama de vehicule feroviare ușoare. Noile vehicule vor aduce beneficii importante orașului Sydney, prin reducerea dependenței de autoturisme și autobuze, a emisiilor de gaze cu efect de seră și a poluării fonice. Fiecare vehicul feroviar ușor va opera într-o garnitură de 67 de metri, care va avea o capacitate de până la 450 de persoane, echivalând cu nouă autobuze standard. Rețeaua va avea o capacitate de până la 13.500 de pasageri pe oră, ceea ce va asigura o reducere a aglomerării traficului în Sydney și va oferi o mai mare fiabilitate pentru navetiști, în ceea ce privește timpii de călătorie.

În dezvoltarea acestui nou vehicul, în centrul atenției au fost plasați pasagerii, un accent deosebit fiind pus pe mobilitatea și confortul în interiorul vehiculului. Trenurile ușoare includ uși duble pentru îmbunătățirea accesului și fluxurilor de pasageri, ferestre mari, tip balcon, zone multifuncționale, iluminat ambiental cu LED și cele mai ridicate niveluri de siguranță a călătorilor, incluzând monitorizarea prin supraveghere video, intercomunicații de urgență și cele mai moderne mijloace de orientare pentru informarea pasagerilor și furnizarea de informații în timp real privind călătoriile.

Impactul asupra mediului va fi minimizat datorită eficienței energetice sporite, obținută prin utilizarea de frâne electrice, motoare cu magnet permanent, iluminat cu LED, sistem de aer condiționat pe bază de senzori și folosirea vopselelor pe bază de apă și a materialelor nepericuloase în construcția vehiculelor. La încheierea ciclului de viață (30 de ani), fiecare vehicul este reciclabil în proporție de 98%.

Articolul complet în ediția din Septembrie a revistei Cargo&Bus