Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

TEHNOLOGIE: Daimler Buses prezintă autobuzul urban autonom

postat 29 iul. 2016, 05:59 de Cargo Magazin   [ actualizat la 5 aug. 2016, 00:18 de Emil Francu ]
Cel mai mare producător de autobuze din lume și-a extins încă o dată statutul de lider în tehnologie. Modelul Mercedes-Benz Future Bus cu sistemul CityPilot a condus autonom pentru prima oară, pe o rută de aproximativ 20 de kilometri din orașul Amsterdam.

Daimler Buses este primul producător care folosește un autobuz urban în operațiuni automatizate, în condiții reale de trafic. Pe o secțiune a celei mai lungi linii BRT (Bus Rapid Transit) din Europa, autobuzul a circulat la viteze de până la 70 km/h, a oprit la câțiva centimetri de bordură în stații și la semafoare, a repornit automat, a trecut prin tuneluri, a frânat când a întâlnit obstacole sau pietoni și a comunicat cu semafoarele. Șoferul a fost prezent în permaneță la bord și a monitorizat sistemul, dar cu sarcini mult reduse față de un autobuz convențional.

”Cu sistemul nostru Highway Pilot, am arătat în urmă cu aproape doi ani că este posibil să conduci autonom un camion de transport pe distanțe lungi, sigur și eficient. Acum folosim această tehnologie și pe autobuzele urbane. Sistemul CityPilot este o dezvoltare a lui Highway Pilot, în special pentru operarea în orașe mari, deoarece permite conducerea parțial autonomă pe liniile pentru autobuze special marcate. Astfel, transportul public devine mai sigur, mai eficient și mai productiv. Mai mulți oameni pot călători rapid și confortabil între A și B, fapt de care beneficiază toți cei implicați: operatori de autobuze, șoferi și pasageri”, a declarat Dr. Wolfgang Bernhard, membru în Consiliul de Conducere al Daimler AG responsabil pentru Daimler Trucks & Buses.

Hartmut Schick, șeful Daimler Buses, a adăugat: ”Mercedes-Benz Future Bus cu sistemul CityPilot demonstrează încă o dată rolul nostru de lider tehnologic în domeniu. De aceea investim aproximativ 200 de milioane de euro în dezvoltarea portofoliului nostru de autobuze urbane. Avantajele sistemului CityPilot sunt clare, deoarece Future Bus operează eficient și cu solicitări minime ale motorului. Acest lucru are un impact asupra costurilor de operare și întreținere, a duratei de viață a vehiculului și a timpului de disponibilitate”.

Primul pas spre autobuze urbane complet autonome sunt liniile BRT cu bandă specială. Future Bus recunoaște când ruta este potrivită pentru condusul autonom și informează șoferul despre această posibilitate. Șoferul apasă atunci un buton și activează sistemul CityPilot. Singura condiție este ca șoferul să nu apese pedala de accelerație, pe cea de frână sau să miște volanul, deoarece orice activitate a șoferului are prioritate față de sistemul CityPilot.
Articolul complet în ediția de august a revistei Cargo & Bus