Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

TEHNOLOGIE: Mașina se transformă într-o oază de liniște

postat 31 aug. 2017, 01:14 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 31 aug. 2017, 01:14 ]
Aproape două treimi dintre șoferi ar utiliza mașinile care se conduc singure în primul rând pentru deplasări pe distanțe lungi. Șoferii ar prefera să fie mai relaxaţi la volan și să își petreacă timpul conversând cu pasagerii, se mai arată într-un studiu al Bosch. ”Păstrează distanța”, ”Mai ușor cu viteza” sau ”Ai fi putut să treci de semaforul acela fără probleme”. Șoferii sunt constrânși să audă deseori astfel de fraze de la pasagerii lor. În curând, însă, toate acestea vor fi de domeniul trecutului.

Conducerea automatizată transformă șoferii în pasageri și mașinile în șoferi. În viitor, mașinile se vor auto-pilota independent la atingerea unui buton, ori de câte ori șoferii vor dori acest lucru. În acest mod, ele vor respecta regulile de circulație și limitele de viteză, ceea ce va face șofatul mai sigur. Mulți respondenți doresc ca mașina cu conducere automatizată să le ușureze sarcinile de șofat stresante. Potrivit unui sondaj recent realizat în numele companiei Bosch în șase țări (Brazilia, China, Germania, Franța, Japonia și SUA), șoferii sunt interesați în special să poată ceda controlul mașinii la parcare sau în ambuteiaje. Majoritatea șoferilor participanți la sondaj ar folosi timpul în care mașina se conduce automat pentru a se bucura de peisaj (63%) și a conversa cu pasagerii (61%).

În doar câțiva ani, mașinile cu conducere automatizată vor fi ceva obișnuit pe drum. Principala speranță a respondenților este ca, prin conducerea automatizată, să beneficieze de mai mult confort și mult mai puțin stres la volan. Mașina viitorului – care îi va elibera complet pe șoferi de necesitatea de a vira, a acționa pedala de accelerație și frâna – este văzută în primul rând ca ceva util pe distanțe lungi (67%) și pentru călătoriile de plăcere (61%). Majoritatea participanților la sondaj se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a convenabilităţii (68%) și siguranței (60%) în multe situații de zi cu zi, precum căutarea unui loc de parcare în orașe. Sondajul evidențiază, de asemenea, un clasament interesant al celor mai dorite funcții de conducere automatizată: parcarea a fost menționată foarte frecvent (65%), precum și căutarea automată de locuri de parcare în centrul orașelor (60%) și traversarea ambuteiajelor fără stres (59%).

Articolul complet în ediția din Septembrie a revistei Cargo&Bus