Bus‎ > ‎Articole Bus‎ > ‎

TEHNOLOGIE: Mercedes-Benz testează livrările cu vanuri și drone

postat 31 oct. 2017, 02:46 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 oct. 2017, 02:46 ]
Mercedes-Benz Vans, Matternet und siroop starten Pilotprojekt zur On-Demand-Lieferung von e-Commerce-Produkten in Zürich. Mercedes-Benz Vans, Matternet and siroop start pilot project for on-demand delivery of e-commerce goods in Zurich.
Mercedes-Benz Vans, producătorul american de drone Matternet și magazinul online elvețian Siroop au început un proiect pilot în Zurich de testare a unui sistem eficient de livrare la cerere a bunurilor achiziționate online, bazat pe vanuri și drone.

Proiectul pilot a început la finalul lunii septembrie, acestea fiind primele operațiuni cu drone care au folosit vanurile ca platforme de aterizare într-o zonă urbană importantă. Timp de trei săptămâni, clienții au putut comanda de pe magazinul online Siroop produse cu dimensiuni compacte și greutate sub 2 kg, care puteau fi transportate de o dronă Matternet și livrate în aceeași zi. Dronele încărcate la comerciant zburau către una din cele două vehicule Mercedes-Benz Vito echipate cu tehnologie de aterizare precisă. Vanurile opreau la unul din cele patru puncte de întâlnire predefinite din Zurich, unde șoferii intrau în posesia bunurilor și le livrau către clienți, în timp ce dronele se întorceau la magazin. Întregul lanț logistic, de la primirea comenzii până la livrarea către client, va fi comparat cu metodele convenționale de livrare.

Având integrată în plafon tehnologia de aterizare cu precizie, prototipurile Mercedes-Benz Vito s-au transformat în platforme conectate și sigure pentru aterizarea dronelor Matternet folosite la livrări. Scopul proiectului este de a îmbunătăți semnificativ timpul de livrare și calitatea serviciilor, producând valoare adăugată pentru vânzătorii cu amănuntul și consumatori. Operațiunile au fost autorizate de Biroul Federal Elvețian al Aviației Civile pentru a funcționa 7 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, dar numai în condiții meteo favorabile. Dronele Matternet au fost integrate în sistemul aerian elvețian, folosind aceleași sisteme de detecție și evitare folosite de operatorii de elicoptere, dar și o parașută activată automat în cazul unei defecțiuni.

Proiectul Vans & Drones a fost prezentat de Mercedes-Benz Vans și Matternet în cadrul evenimentului ”Van Innovation Campus”, din Septembrie 2016. Proiectul pilot din Zurich, cu Siroop ca prim utilizator al sistemului, este următorul pas în dezvoltarea conceptului. Produsul nu este livrat cu drone la client, ci la un van pentru livrări, care se ocupă de ultimul segment al procesului.

Folosirea vehiculelor Mercedes-Benz Vito ca stații mobile inteligente pentru aterizarea dronelor Matternet este potrivită pentru o diversitate de aplicații și oferă mai multe avantaje. De exemplu, reducerea ciclului total de livrare și al costurilor în comparație cu operațiunile de curierat existente. Coletele sunt livrate mai rapid, indiferent de traficul din zonele urbane. Integrarea dronelor în lanțul logistic nu schimbă comportamentul clienților, care vor primi în continuare pachetele din partea unui șofer de vehicul de livrări. Magazinele online și companiile de logistică au posibilitatea de a le oferi clienților o soluție de livrare la cerere fără nevoia unei infrastructuri suplimentare. În plus, aterizarea dronelor pe plafonul vehiculelor, la aproximativ 2 metri de nivelul solului, crește siguranța pentru trecători.

Dronele Matternet M2 utilizate în proiectul pilot pot transporta colete de până la 2 kg pe distanțe de până la 20 km. În lunile premergătoare, sistemul integrat a fost rafinat și testat în vederea operațiunilor din mediul urban.

”Proiectul pilot desfășurat în colaborare cu Matternet și Siroop ne dă posibilitatea de a testa conceptul în livrări la cerere din viața reală. Vrem să câștigăm experiență care să permită dezvoltarea conceptului de livrare cu vanuri și drone. Este cel mai extins test din mediul urban realizat până acum, iar validarea împreună cu clienții și partenerii de proiect într-o fază atât de timpurie va permite o dezvoltare accelerată a conceptului”, a declarat Stefan Maurer, șeful departamentului Future Transportation din cadrul Mercedes-Benz Vans.

Proiectul pilot este doar primul pas al unui proces ce va culmina cu o soluție de sistem cu o viziune clară: flote de vanuri sincronizate dinamic cu flote de drone, pentru livrări la cerere eficiente, cu un consum redus de energie și impact pozitiv asupra congestiei urbane. Livrările cu drone vor fi integrate dinamic în rutele convenționale de livrări. În acest scenariu, vanurile nu vor mai trebui să meargă la un număr mic de puncte de întâlnire fixe pentru a primi o dronă. Ele vor fi aprovizionate cu drone de-a lungul rutelor regulate, la puncte de oprire adecvate. Astfel, livrările urgente pot fi integrate în rutele existente de livrare, iar produsele vor ajunge mai rapid la consumatori.