Cargo‎ > ‎

Articole Cargo


COMPETIȚIE: Finala Optifuel Challenge 2017

postat 29 sept. 2017, 05:54 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:54 ]

În data de 19 octombrie va avea loc, la Toledo, finala internațională Optifuel Challenge, competiția de condus economic organizată de Renault Trucks. 29 de șoferi din 29 de țări, printre care și românul Adrian Țintea (de la compania Țintar Spedition), vor concura pentru titlul de campion și marele premiu: un camion Renault Trucks T480 Optifuel.

Optifuel Challenge, competiția dedicată condusului economic creată în 2012, ilustrează perfect angajamentul Renault Trucks alături de clienții săi în ceea ce privește economia de carburant, precum și abordarea sa globală autovehicul – conducător auto – servicii, în scopul reducerii durabile a consumului de combustibil chiar de la primul kilometru parcurs.

De la începutul anului 2017, țările care participă la cea de-a patra ediție a Optifuel Challenge au organizat competiții naționale pentru a selecta conducătorul auto care le va reprezenta țara. În prezent, cei mai buni 29 de conducători eco la nivel internațional, selectați din peste 2.500 de conducători auto, se pregătesc să-și ia locul la linia de start a finalei, pe 19 octombrie, la Toledo.

Finala internațională se va derula în două etape. Mai întâi, conducătorii auto vor completa un chestionar teoretic ce vizează testarea cunoștințelor lor privind principiile condusului rațional și reducerea consumului de carburant. Apoi, ei vor parcurge un traseu rutier de 40 de minute la volanul unui Renault Trucks T480 Optifuel, dotat cu un motor de 13 litri Euro 6 step C. Învingătorul va fi conducătorul auto care va putea consuma puțin, fără a sacrifica viteza comercială.

Pe întreaga durată a competiției, conducătorii auto vor fi susținuți de un reprezentant al companiei lor și de un membru al rețelei locale Renault Trucks. Aceștia din urmă vor avea, printre altele, posibilitatea de a monitoriza în timp real performanța conducătorului auto, grație soluției de gestionare a flotei Optifleet.

Pentru a le asigura candidaților șanse egale, ordinea de trecere a echipelor va fi trasă la sorți și toate ansamblurile rulante vor fi etalonate. Un autovehicul suplimentar va efectua traseul cu fiecare grup de conducători auto pentru ca aceștia să se acomodeze cu circulația și cu elementele care pot perturba condusul. Conducătorul auto care va reuși să urce pe prima treaptă a podiumului va primi un camion Renault Trucks T480 Optifuel.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

EVENIMENT: Volvo va introduce gradual automatizarea camioanelor

postat 29 sept. 2017, 05:48 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:49 ]

Volvo Trucks a organizat, la mijlocul lunii trecute, evenimentul ”Future Trends and Innovation”, prin care a prezentat clienților și presei tendințele din industria de transport, dar și unele inovații la care lucrează producătorul. Prezentările au fost întregite de demonstrații practice pe circuitul Slovakia Ring de lângă Bratislava.

Cea mai importantă tendință actuală din industria de transport este automatizarea, care va culmina în viitor cu mașinile complet autonome. Automatizarea este văzută ca o metodă de a crește productivitatea și siguranța, dar și de a realiza economii operaționale. În prezent, automatizarea este prezentă în societate în mai multe domenii, precum transportul aerian, procesele industriale, transport de persoane sau livrările cu drone. În ce privește autovehiculele rutiere, automatizarea a fost împărțită în 5 niveluri.

Primul nivel, cel mai simplu, este caracterizat de sistemele de asistență a șoferului, iar popular este numit ”automatizare fără picioare”. Sistemul poate controla sistemul de direcție sau accelerarea-decelerarea, dar șoferul trebuie să monitorizeze continuu drumul și să intervină la nevoie. Nivelul 1 de automatizare este cel prezent astăzi pe majoritatea camioanelor de ultimă generație.

Nivelul 2, intitulat Automatizare Parțială, iar popular ”automatizare fără mâini”, prevede ca sistemele automate să se ocupe în anumite condiții atât de virare, cât și de accelerare, dar sub supravegherea șoferului, care trebuie să intervină când situația o cere. Acest nivel este caracteristic, de exemplu, circulației în plutoane de camioane.

Nivelul 3, intitulat Automatizare Condițională, iar popular ”automatizare fără ochi”, presupune ca sistemul să se ocupe de conducere și de monitorizarea traficului, iar omul să intervină doar în cazul în care sistemul automat dă erori. Oficialii Volvo Trucks au declarat că acest nivel este considerat nesigur după standardele companiei și va fi evitat în timpul etapelor de dezvoltare.

La Nivelul 4, intitulat Automatizare Înaltă, sau ”automatizare fără atenție”, sistemul se va ocupa singur de conducere și monitorizarea traficului, iar în plus va funcționa și dacă șoferul nu răspunde la apelurile de a prelua comanda vehiculului.

În fine, Nivelul 5 presupune o Automatizare Completă, care nu necesită șofer.

În ce privește transportul pe distanțe lungi, cea mai importantă utilizare a automatizării este mersul în pluton. Folosind radare și camere video, dar și conectarea prin wi-fi, vehiculele urmăritoare pot replica automat comportamentul camioanului din față în ce privește viteza sau frânarea. Astfel, camioanele pot merge în siguranță la distanțe mult mai mici unele față de altele, fapt ce reduce rezistența la înaintare. În prezent, un convoi obișnuit poate economisi până la 10% din consumul de combustibil al unui camion. Această cifră se va ridica la 15% în decada următoare, pe măsură ce camioanele vor rula din ce în ce mai aproape unul de celălalt. În experimentele de până acum efectuate pe propriul circuit de testare, camioanele Volvo au reușit să meargă în pluton la distanțe de doar 0,2 secunde unul față de altul, echivalent cu un spațiu de sub 5 metri la viteze de 80 km/h. În faza a doua a tehnologiei Plutooning se va putea ca doar primul camion să aibă șofer, iar al doilea să îl urmeze automat.

În cadrul evenimentului de pe circuitul Slovakia Ring am putut trăi în premieră și senzația de la bordul unui camion aflat în pluton. Pentru teste s-au folosit trei camioane Volvo FH conectate. Șoferii celor două camioane urmăritoare nu atingeau volanul și pedalele decât la plecare, până la inițierea conectării, după care vehiculele mergeau în convoi, în același ritm, pe un tur de circuit. Testul nu a fost unul extrem, mergându-se cu viteze de până la 70 km/h, la o distanță de 0,8 secunde între camioane. Chiar și așa, distanța dintre camioane la viraje devenea incredibil de mică, mult sub ceea ce am fi considerat sigur în condiții normale.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

LANSARE: Noi versiuni multi-axă în gamele XF și CF

postat 29 sept. 2017, 05:41 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:41 ]

workhouse
Noile game XF și XF sunt acum complete, după ce DAF Trucks a adăugat în ofertă opt configurații rigid cu 2,3 și 4 axe și trei autotractoare cu 3 și 4 axe. Noile camioane sunt mai ușor de carosat, cu până la 7% mai economice și cu cel puțin 100 kg mai ușoare.

Noile șasiuri rigide beneficiază de sistemul compact EAS de post-tratare a gazelor de eșapament, care poate fi montat în întregime între prima și a doua punte față (în cazul versiunii 8x4 FAD). Astfel, spațiul liber rămas poate fi folosit pentru echipamente sau rezervoare suplimentare. În mod similar, noile game de camioane sunt echipate cu motoare și eșapamente mai ușoare cu până la 100 kg, clienții DAF putând beneficia de o sarcină utilă mai mare. Noile punți și seturi tandem contribuie la scăderi de greutate de până la 250 kg în cazul CF FAD 8x4 pentru construcții.

Una dintre cele mai importante inovații din noul program CF și XF este noua punte spate directoare, care crește manevrabilitatea atât pentru tractoare, cât și pentru rigide. Ea beneficiază de noul sistem EHS (Electric Hydraulic Steering), mai ușor cu 30 kg. Direcția este foarte precisă, deoarece sistemul EHS calculează continuu unghiul optim pentru roțile punții spate, pe baza vitezei și a ampatamentului. Beneficiile sunt resimțite în special în traficul urban și la manevre. Minimizarea pierderilor de frecare și activarea pompei de direcție doar în timpul manevrelor aduce o reducere suplimentară de 1% a consumului de carburant. La viteze de peste 40 km/h, puntea se blochează singură pe direcția înainte, garantând o stabilitate maximă a vehiculului și un consum excelent. În plus, sistemul de direcție al punții spate are mai puține componente, fapt ce crește robustețea și fiabilitatea.

Noua punte spate directoare poate fi comandată pe versiunile 6x2 (rigid și tractor) și pe rigidele 8x2. Sistemul EHS este completat la vehiculele CF și XF 6x2 FAN de o nouă suspensie cu aer care poate fi coborîtă cu 90 mm și ridicată cu 185 mm în cel mai scurt timp, pentru o încărcare și descărcare rapidă a containerelor.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

TEHNOLOGIE: Iveco Stralis NP, călătorie de la Lisabona la St. Petersburg

postat 29 sept. 2017, 05:27 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:27 ]

Iveco, un pionier în tehnologia gazului natural pentru industria de transport, a luat parte la Raliul ”Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia” cu Stralis NP, primul camion alimentat pe gaz proiectat pentru transport pe distanțe lungi.

Raliul ”Blue Corridor-2017: Iberia – Baltia”, organizat și promovat de Grupul Gazprom și Uniper, reunește în fiecare an companii din logistică și energie, producători de vehicule și operatori din piața de vehicule NGV, pentru a demonstra beneficiile gazului natural ca un carburant al viitorului.

Raliul a început la mijlocul lunii trecute, cu o ceremonie găzduită de localitatea Carregado (Lisabona). De acolo, participanții au condus de-a lungul Europei, până la Sankt Petersburg. Cei peste 5.500 de kilometri ai traseului demonstrează progresele făcute în dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu gaz natural în Europa, confirmând viabilitatea acestui carburant sustenabil pentru transporturile pe distanțe lungi.

De-a lungul rutei, caravana a oprit pentru o serie de mese rotunde și evenimente în cadrul cărora reprezentanții Iveco, ai industriei de gaz, companiilor de transport și oficialitățile guvernamentale au discutat despre aspecte privind tehnologia și regulamentele de utilizare a gazului natural în transport, precum și beneficiile de mediu, economice și sociale. Raliul se va încheia pe 5 octombrie, când este programat, la Sankt Petersburg, International Gas Forum.

Caravana a oprit și la fabrica Iveco din Ulm (Germania), unde a fost deschisă prima stație LNG din țară. La 25 septembrie, Iveco a găzduit la Centrul de Livrări din Ulm o masă rotundă cu clienți și alte părți interesate în dezvoltarea industriei de transport alimentate cu gaz natural.

Iveco a participat la Raliu cu un model Stralis NP AS440S40T/P, echipat cu motor Iveco Cursor 9 LNG/CNG alimentat cu gaz natural, care oferă 400 CP și un cuplu maxim de 1.700 Nm.
Stralis NP este singurul camion alimentat cu gaz natural comprimat sau lichefiat care oferă puterea, confortul, tehnologia de transmisie și autonomia operațională potrivite pentru transporturile de marfă pe distanțe lungi. Cu o autonomie record de până la 1.500 km, Stralis NP face din gazul natural o soluție viabilă pentru transportul internațional.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

COMBUSTIBILI ALTERNATIVI: Volvo Trucks mizează pe LNG

postat 29 sept. 2017, 05:21 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:22 ]

Volvo Trucks este de părere că gazul lichefiat este cea mai bună alternativă pentru mediu, disponibilă în acest moment pe piaţă, pentru operațiuni de transport regional de mare tonaj și de cursă lungă.

Prin înlocuirea motorinei cu gaz natural lichefiat sau biogaz, emisiile de CO2 ale autocamioanelor grele pot fi reduse în mod drastic. În prezent, gazul natural lichefiat (LNG) este utilizat în principal în operațiuni industriale, dar are premise excelente să devină un combustibil competitiv cu beneficii considerabile pentru mediu. Aceasta este opinia Volvo Trucks, care acum intensifică dezvoltarea de autocamioane alimentate cu gaz pentru operațiuni de transport regional de mare tonaj și de cursă lungă.

Reducerea emisiilor cu impact asupra mediului din traficul comercial de mare tonaj este o provocare care implică politicienii și beneficiarii serviciilor de transport, companiile de transport și producătorii de vehicule. În luna mai, UE a prezentat o reglementare care solicita declararea emisiilor de CO2 produse de vehiculele de mare tonaj, începând din anul 2019, având ca obiectiv reducerea emisiilor de CO2.

”Mulți dintre clienții noștri și clienții acestora se străduiesc deja să își reducă amprenta asupra mediului. Această reglementare va stimula producerea unui nivel mai mic de emisii, iar noi considerăm că posibilitatea creșterii cotei de piață pentru LNG este o parte vitală a soluției. În viziunea noastră, autocamioanele Volvo vor avea, în cele din urmă, zero emisii, deși calea spre această reușită nu se va realiza printr-o singură soluție, ci prin numeroase soluții, în paralel”, afirmă Lars Mårtensson, Director pentru mediu și inovație, Volvo Trucks.

Gazul natural este, evident, un combustibil fosil, dar poate produce emisii de CO2 cu 20% mai mici decât motorina. Dacă, în schimb, este utilizat biogazul, impactul asupra mediului poate fi redus cu până la 100%.

Prin utilizarea metanului în formă lichidă (LNG – gaz natural lichefiat) este posibil transportul unor cantități mai mari de combustibil, astfel asigurându-se aria de operare necesară pentru activități de transport de cursă lungă. Gazul natural și biogazul constau în mare parte în metan, un gaz cu un puternic efect de seră. Așadar, este foarte importantă minimizarea riscului de scurgeri de gaz în timpul transportului, realimentării și funcționării vehiculului.

Deși, până în prezent, biogazul este produs numai în cantități limitate, disponibilitatea pe termen lung a gazului natural, dintr-o perspectivă globală, este excelentă. Aceasta este o condiție importantă pentru expansiunea la scară largă, dar şi prețul competitiv al acestuia. În multe țări europene, gazul natural costă mai puțin decât motorina. O strategie pentru extinderea infrastructurii LNG este, de asemenea, inclusă în pachetele de acțiuni ale Comisiei Europene și ale Statelor membre privind securizarea rezervei de energie din Europa, pe termen lung.
”Aceste considerente fac din gazul lichefiat cea mai bună alternativă pentru mediu, disponibilă la scară largă, destinată transporturilor grele și de cursă lungă. Acum este nevoie atât de autocamioane alimentate cu gaz, care pot concura cu cele echipate cu motoare diesel în ceea ce privește performanța și consumul de combustibil, dar și de expansiunea continuă a infrastructurii LNG. În ambele cazuri a fost înregistrat un progres major”, mai spune Lars Mårtensson.

LANSARE: Noua gamă Scania pentru construcții

postat 29 sept. 2017, 05:16 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:16 ]

Scania G 500 XT 6x4, TipperScania R 580 XT V8 6x4, TipperScania R 500 XT 6x4, Tipper tractorEkerö, Sweden Photo: Dan Boman 2017
Scania a lansat la începutul lunii trecute noua serie de camioane XT, concepute special pentru industria construcţiilor. Aceasta este a doua etapă din cadrul procesului de introducere a noii generaţii de camioane Scania, rezultatul unei munci ce a durat mai mult de zece ani, cu o investiţie de peste 2 miliarde de euro.

”Domeniul construcțiilor se confruntă cu solicitări crescânde de producţie sustenabilă şi eficientă în ceea ce priveşte costurile. Fiecare element din procesul complex de logistică din domeniul construcţiilor trebuie să se adapteze la standarde mai ridicate de eficienţă, iar seria XT de la Scania este contribuţia adusă de noi în acest sens”, a declarat Henrik Henriksson, preşedintele și CEO al Scania.

După o analiză profundă a tuturor aspectelor industriei de construcţii, Scania a dezvoltat o serie completă, care va îndeplini cerinţele extrem de diverse de transport din acest sector.
Scania XT este disponibil cu întreaga gamă de cabine pentru orice specificaţie a motorului, de la cabina cea mai mică din seria P la spaţioasa cabină din seria S. Clienţii pot alege motoare ce dezvoltă o putere între 280 şi 730 CP. Specificaţiile sunt completate cu un pachet de servicii care vor asigura clienţilor un maxim de disponibilitate, fiabilitate şi profitabilitate.

Introducerea seriei XT marchează începutul unei ofensive bine ţintite a Scania, cu soluţii personalizate oferite în funcţie de cerinţele clienţilor din Europa. ”Vom pune un mai mare accent pe sectorul construcţiilor. Acum avem produsele necesare, serviciile necesare, precum şi capacitatea necesară pentru a egala poziția Scania de lider în domeniul vehiculelor de transport pe distanțe lungi”, a mai spus Henriksson.

În mod normal, transportatorii din industria construcţiilor sunt doar o parte a unui proces mai complex şi este esenţial şi necesar să evite întreruperile. În consecință, Scania a creat, în plus faţă de vehicule durabile şi rezistente, un întreg ecosistem de servicii care asigură livrări neîntrerupte, îmbunătăţind în acelaşi timp profitabilitatea clienţilor.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

LA O CAFEA CU... Gabriel Andronescu: ”CHEP România își propune să crească cu cel puțin 20% în fiecare an”

postat 29 sept. 2017, 05:09 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:09 ]

Invitatul nostru din această ediție este Gabriel Andronescu, Country General Manager al CHEP România, liderul pieței naționale în serviciile de închiriere paleți. Am vorbit cu această ocazie despre specificul activității CHEP, avantajele închirierii paleților, tipologia clienților, rezultatele companiei din ultima perioadă, dar și obiectivele de dezvoltare din următorii ani.

Ce ne puteți spune, pe scurt, despre CHEP?
Compania CHEP face parte din grupul australian Brambles, înființat în 1875. Grupul este format în principal din două companii, CHEP și IFCO. Grupul Brambles este prezent la nivel mondial în 64 de țări și are o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de dolari. CHEP este compania care contribuie cel mai mult la această cifră de afaceri, cu peste 80%, respectiv peste 4,2 miliarde de dolari. CHEP este prezentă în 62 de țări la nivel mondial, cu aproximativ 300 de milioane de paleți care circulă anual în jurul lumii. În Europa, suntem prezenți în toată Uniune Europeană și în câteva alte țări din afara UE: zona Balcanilor, Turcia și Rusia.

Cum funcţionează sistemul CHEP de închiriere a paleţilor și care sunt avantajele acestuia?
Orice producător are nevoie de paleți pentru a-și trimite bunurile în piață. Ce face o companie care nu lucrează cu noi? Își achiziționează un parc de paleți și livrează bunurile pe acei paleți, pe care trebuie apoi să îi aducă înapoi și să îi refolosească. Acesta este un proces foarte complex, neeficient economic și care generează multe deșeuri.
Noi închiriem acești paleți clienților, ei trimit marfa către clienții lor, ne declară unde a fost trimisă marfa, iar noi mergem și ne colectăm paleții de la acele puncte de livrare. După ce am colectat de la comerciant, aducem paleții înapoi în depozit, îi inspectăm, îi recondiționăm pe cei care au nevoie și îi punem la dispoziția următorului client, la același standard de calitate unic în toată lumea. Prin închirierea paleților, pe de o parte rezolvăm problema producătorilor și comercianților legată de managementul paleților, pe de altă parte diminuăm cu aproape 100% deșeurile rezultate din proces. Un producător beneficiază de o reducere semnificativă a costurilor, o disponibilitate sporită a paleților în perioadele de vârf și o concentrare doar pe activitatea sa de bază. Comercianții au nevoie de un palet de calitate pentru a susține integritatea mărfurilor, care se pot deteriora în momentul în care sunt depozitate pe un palet de calitate îndoielnică. De exemplu, când verificăm în magazin un ambalaj de ouă și vedem că două sau trei sunt deteriorate, trebuie să știm că rata acestor defecte este mult mai mică dacă se folosește un palet de calitate, datorită stabilității mărfii pe palet, atât la depozitare, cât și la transport.

Este mai ieftin pentru producători să închirieze paleții?
Da, este vorba de optimizarea costurilor. Pe baza studiilor făcute cu câteva companii, structura unui cost al gestiunii paletului în sistem propriu este format din costurile de achiziție (54%), colectare (23%), gestionare (8%), reparații și reciclare (8%) și capitalul blocat (7%). Prin închirierea paleților avem o medie de optimizare a costurilor de 20%, dar aceasta poate varia destul de mult în funcție de sectorul de activitate sau de tipul de companie.

Ce ne puteți spune despre istoria CHEP în România?
CHEP are cinci ani de prezență pe piața din România. Am început cu câțiva retaileri importanți și cu câțiva producători multinaționali cu care colaboram pe plan internațional. Tot în 2012 am început și parteneriatul cu Wim Bosman (acum Mainfreight) pentru deschiderea depozitului din Ploieşti. Gradual ne-am extins portofoliul de clienți, acoperind întreaga piață. În 2015 am deschis al doilea depozit, la Timișoara, iar acum ne aflăm la momentul în care am finalizat investiția în noua linie de recondiționare a paleților de la Ploiești. În prezent avem 25 de angajați, peste 3 milioane de paleți livrați anual și peste 1.000 de puncte de livrare. În anul fiscal încheiat la 30 iunie, cifra de afaceri și numărul de paleți livrați au crescut cu 35%, iar numărul de clienți cu 73%, în comparație cu anul fiscal precedent.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

LANSARE: Noul DAF LF Pure Excellence

postat 29 sept. 2017, 05:01 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 05:01 ]

workhouse
DAF Trucks introduce un număr mare de inovații pe seria LF, pentru a întări poziția de lider a modelului în segmentul 7,5-19 tone. Printre noutăți se numără motorul PACCAR PX-4 de 3,8 litri. În același timp, designul a fost aliniat cu noile game CF și XF Pure Excellence.

Noul motor PACCAR PX-4 de 3,8 litri este disponibil pe noile versiuni LF de 7,5 tone, în două variante de putere: 156 CP (500 Nm) și 172 CP (600 Nm), cuplul maxim fiind obținut între 1.200 și 2.000 rpm. Noul motor este destinat în primul rând aplicațiilor de distribuție urbană ușoară.

Pentru cei care au nevoie de mai multă putere sunt disponibile motoarele PACCAR PX-5 de 4,5 litri (184-213 CP) și PACCAR PX-7 de 6,7 litri (234-325 CP). Aceste motoare au fost actualizate la finalul anului 2016 cu noi software-uri și un management optimizat al aerului și al căldurii. Drept rezultat, cuplul maxim al ambelor motoare este mai mare cu 5-12% și este disponibil mai devreme cu până la 200 rpm. Astfel, cuplul maxim al lui PX-5 este acum de 850 Nm (1.200-1.500 rpm), iar cel al lui PX-7 de 1.200 Nm (1.100-1.700 rpm).

Noile modele LF pot fi configurate și cu rapoarte finale de transmisie mai mici, de până la 3,31:1. Astfel, turația motorului este redusă cu 150 până la 200 de turații la viteză de croazieră. În combinație cu inovațiile de la nivelul motoarelor, această optimizare a transmisiei aduce economii de consum de până la 6%, în timp ce confortul șoferului este și el îmbunătățit datorită zgomotului redus al motorului.

DAF oferă pe noua serie LF o selecție de cutii de viteze manuale și automatizate cu 5, 6, 9 și 12 trepte. În plus, noua cutie automată Allison poate fi comandată pe versiunea de 18 tone alături de cele mai puternice variante ale motorului PX-7, pentru a oferi performanța cerută de anumite aplicații.

Faptul că noul DAF LF poate fi configurat pentru orice aplicație este atestat și de gama largă de ampatamente, cu lungimi de până la 6,9 metri. Astfel, suprastructurile montate pot avea și peste 9 metri lungime. În plus, ampatamentul lung permite și montarea unor rezervoare de carburant de până la 1.240 de litri. Astfel, LF are o autonomie operațională și mai mare, care permite șoferului să alimenteze doar la cele mai mici prețuri.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

TEHNOLOGIE: Camioanele MAN, dotate în standard cu RIO-Box

postat 29 sept. 2017, 04:58 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 29 sept. 2017, 04:58 ]

RIO Box este de acum componentă standard pe toate camioanele MAN Euro 6 din Europa. Astfel, la MAN se pune piatra de temelie pentru o infrastructură ale cărei servicii vor putea să unifice în viitor sectoarele de transport și logistică.

Prin intermediul soluției tehnologice RIO bazată pe cloud, clienții vor putea accesa în curând centralizat cele mai diversificate date ale flotelor și se vor putea și bucura de numeroase servicii de transport și logistică. RIO-Box acționează ca o interfață între autovehicule și platformă.

”Să ne echipăm camioanele MAN cu RIO-Box este un prim pas important, iar astfel ne apropiem considerabil de viziunea noastră despre o rețea de servicii de transport și logistică complet interconectată. În același timp, reprezintă premisa pentru a permite clienților noștri accesul la servicii suplimentare digitale. Suntem astfel deschizători de drum în această branșă și dezvoltăm activ logistica viitorului din perspectiva clienților noștri”, a declarat Joachim Drees, Președintele Consiliului de Administrație MAN Truck & Bus AG.

RIO-Box este independent de sistem și marcă, fiind special conceput pentru a fi utilizat și în cazul flotelor mixte. Astfel, companiile de logistică mici și mijlocii pot să devină parte a Logistic 4.0. În viitor, pentru autovehiculele cu interfață FMS, montajul RIO-Box va fi posibil și ulterior achiziției. Utilizatorii de până acum ai sistemului MAN Telematics au posibilitatea de a-și transfera la RIO integral datele deja existente.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

REGLEMENTĂRI: Răspunsul la cele mai arzătoare întrebări privind plata defalcată a TVA

postat 29 sept. 2017, 04:49 de Ionut Paduraru

Neuer FleetBoard DispoPilot.guide New FleetBoard DispoPilot.guide
Guvernul va introduce în această toamnă plata defalcată a TVA, care presupune vărsarea banilor pe care o firmă îi primeşte drept taxă pe valoarea adăugată într-un cont separat deschis la Trezorerie sau la o bancă din România. Măsura va intra în vigoare în mod opţional la 1 octombrie 2017 și în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018.

Ministerul Finanțelor Publice a transmis un comunicat oficial prin care aduce explicații suplimentare privind OG 23/2017 și plata defalcată a TVA. Vă reamintim că Ordonanța nr. 23/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 706/2017.

1. Care sunt regulile fiscale în domeniul TVA pe care le modifică mecanismul plății defalcate a TVA?
Mecanismul plății defalcate a TVA nu schimbă nici o regulă fiscală în domeniul TVA. Nu se modifică regulile de exigibilitate a TVA, de înscriere a operațiunilor în decontul de TVA, nu se impun obligații suplimentare de raportare etc.

2. Care sunt facilitățile care sunt oferite persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează pentru aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017?
Pentru persoanele care optează pentru aplicarea mecanismului plății defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 au fost prevăzute următoarele facilități:
• anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiții;
• reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017.

3. Cine trebuie să aibă cont de TVA?
Toate persoanele juridice și persoanele fizice plătitoare de TVA care prestează servicii sau livrează bunuri, taxabile, în România.

4. Pentru ce tranzacții se aplică plata defalcată a TVA?
Plata defalcată a TVA se aplică pentru toate operațiunile taxabile din punct de vedere al TVA pentru care care locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii se consideră a fi din punct de vedere al TVA în România.
Nu se aplică mecanismul plății defalcate a TVA pentru tranzacțiile pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata TVA sau pentru operațiunile supuse regimurilor speciale de TVA: regimul bunurilor second-hand, regimul agențiilor de turism, regimul special pentru agricultori, etc.

Articolul complet in editia din Octombrie a revistei Cargo&Bus.

1-10 of 338