Cargo‎ > ‎Articole Cargo‎ > ‎

ANVELOPE: Michelin X Multi, inovație pentru transportul regional

postat 31 iul. 2017, 03:26 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 iul. 2017, 03:27 ]
Michelin a lansat gama de anvelope pentru transport regional X Multi, noua generație a celei mai populare game de anvelope pentru camioane grele care merg pe distanțe mici și medii. Testele oficiale au arătat că noua generație are un randament kilometric mai mare cu 15-20% decât gama precedentă Michelin X MultiWay 3D, fără costuri suplimentare.

Concepute pentru a combina cel mai mic cost pe kilometru cu aderența excelentă în toate condițiile meteo, noile anvelope sunt disponibile în patru dimensiuni de bază: 315/70 R 22.5 (pentru toate osiile și osia motoare) și 385/55 R 22.5 (pentru osia de direcţie şi remorcă). Gama X Multi va fi extinsă prin lansarea modelelor 295/60 R 22.5 și 315/60 R 22.5 X Multi D în luna septembrie și apoi a noului model 3.15/70 R 22.5 X Multi D Remix la începutul anului 2018.

Michelin X Multi încorporează cele mai noi tehnologii. POWERCOIL este o nouă generație de cabluri din oțel mai ușoare, dar mai robuste, ceea ce înseamnă că anvelopa este mai ușoară, dar fără pierderi de forță sau rezistență. INFINICOIL este un fir de oțel continuu, care poate fi lung de până la 400 de metri, înfășurat în jurul anvelopei pentru a oferi o stabilitate mai mare pe tot parcursul vieții, oferind anvelopelor o robustețe și durabilitate crescută. Tehnologia REGENION prezintă blocuri de rulare auto-regenerabile ce includ șanțuri ascunse, care apar pe măsură ce banda de rulare se uzează, pentru a menține aderența, tracțiunea și siguranța pe întreaga durată de viață a anvelopei. CARBION este un material rezultat dintr-un proces inovator de amestecare în care anumite componente ale benzii de rulare sunt amestecate atunci când sunt în stare lichidă, rezultând un material mai uniform. Acest material mărește performanța kilometrică a anvelopei și îmbunătățește rezistența la rulare.

La fel ca toate anvelopele Michelin pentru camioane, gama Michelin X Multi este construită folosind carcasa îmbunătăţită Michelin de înaltă calitate. Astfel, anvelopele pot fi recanelate și reșapate prin procesul Michelin REMIX, reducând costurile operaționale ale transportatorilor.

Noua Michelin X Multi F este o anvelopă pentru osia de direcţie de 385/55 R 22.5 care oferă un randament kilometric crescut cu până la 20% în comparație cu predecesoarea sa. Michelin X Multi F 385/55 R 22.5 este prima anvelopă polivalentă de această dimensiune din portofoliul Michelin.

Concepută pentru toate tipurile de drumuri întâlnite în transportul regional și național, X Multi F conţine o generație nouă de amestec de cauciuc la banda de rulare, care permite o reducere a adâncimii de profil, fără ca acest lucru să afecteze kilometrajul. Adâncimea redusă a benzii de rulare presupune mai puțină mișcare a benzii, ceea ce reduce căldura acumulată și uzura.
Un alt factor care crește rezistența anvelopei Michelin X Multi F este faptul că zona benzii de rulare este cu 6 mm mai lată decât la modelul predecent. Acest lucru are ca efect optimizarea zonei de contact cu suprafața șoselei și diminuarea şi mai mare a ratei de uzură.

Pe lângă longevitatea îmbunătățită, Michelin X Multi F oferă de asemenea nivele înalte de siguranță în diferite condiții de vreme dificilă, datorită combinării unor compuși noi de cauciuc și includerea de lamele Delta în designul benzii de rulare. Lamelele Delta sunt concepute în mod special adânci, cu tăieturi plasate strategic în unele zone care îmbunătățesc frânarea și aderenţa la virare în condiții de iarnă și pe șosele alunecoase. În plus, lamelele sunt aliniate cu direcția de rotație pentru a crea o dispunere egală de uzură atunci când anvelopa este folosită în prima parte a vieţii.

Michelin X Multi F are un calificativ B pentru rezistența la rulare conform etichetării la nivel european. Acest lucru îi asigură pe operatori că folosesc una din cele mai bune anvelope din clasă în ceea ce privește consumul de combustibil.


Noua Michelin X Multi Z este o anvelopă 315/70 R 22.5 pentru toate osiile care oferă o creștere a kilometrajului cu până la 15% în comparație cu cea a modelului precedent. Concepută pentru toate tipurile de drumuri întâlnite în transportul regional și național, X Multi Z prezintă o nouă generație de amestec de cauciuc la banda de rulare, care permite o reducere a adâncimii de profil fără a afecta kilometrajul. Noua tehnologie REGENION, posibilă datorită imprimării inovatoare 3D pe metal, permite mulajul blocurilor de profil auto-regenerante, ce conțin caneluri circulare ascunse care apar în timp ce banda de rulare se uzează. Aceste caneluri circulare ascunse garantează că aderența, tracțiunea și siguranța sunt la un nivel optim pe toată durata de viață a anvelopei și în orice condiții meteo. În plus, marcajul 3PMSF demonstrează performanța și siguranța în condiții de iarnă.

Cea mai recentă generație a anvelopei pentru osia motoare Michelin X Multi D 315/70 R 22.5 are un randament kilometric crescut cu până la 20% în comparație cu cea a modelului predent. X Multi D prezintă câteva inovații specifice Grupului Michelin, incluzând o nouă generație de amestec de cauciuc, care creşte durata de viață a anvelopei și îmbunătățeşte siguranța.
Pe lângă profilul REGENION cu blocuri de profil auto-regenerante, șanțurile Tower Pump ajută la evacuarea apei printr-o acțiune de pompare, pentru a îmbunătăți aderența în condiții umede. Anvelopa emite mai puțin zgomot, datorită blocurilor de profil rigide și compacte, combinate cu un mulaj ce funcționează ca o barieră fonică sub forma unor blocuri de cauciuc din canalele longitudinale.

Articolul complet în ediția din August a revistei Cargo&Bus