Cargo‎ > ‎Articole Cargo‎ > ‎

LA O CAFEA CU... Virginia Maftei: ”Ford Trucks se impune pe piața vehiculelor municipale”

postat 31 oct. 2017, 04:41 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 31 oct. 2017, 04:42 ]
Invitata noastră din această ediție este Virginia Maftei, director de vânzări pentru vehicule specializate și municipale în cadrul Ford Trucks, cu care am vorbit despre oferta companiei din segment, rezultatele înregistrate până acum și obiectivele pentru viitorul apropiat.

Care este oferta Ford Trucks pe piața din România în general? Ce modele și ce configuraţii aveţi în oferta de vehicule municipale?
Ford Trucks oferă trei game de produse – Construcții, Vehicule Specializate și Autotractoare. Gama de vehicule Ford Trucks (masă maximă autorizata cuprinsă între 18 și 41 de tone) se remarcă prin consum scăzut de combustibil, servisare uşoară, posibilitatea montării unei varietăți de suprastructuri pentru solicitări diferite şi preţ competitiv. Trebuie menționat faptul că Ford Trucks a fost premiat ca fiind cel de-al treilea cel mai bun brand în cadrul evenimentului International Truck of the Year 2016, cu noua linie de camioane pentru construcţii.
În domeniul Vehiculelor Municipale, Ford Trucks vine cu o gamă largă care include: autogunoiere cu capacități cuprinse între 15 și 23 de metri cubi, pe șasiu 4x2 sau 6x2, automăturători, hooklift-uri și skip loadere pentru transportul containerelor, vehicule specializate echipate cu macara, platformă sau benă basculabilă.

De când sunt disponibile vehiculele municipale Ford Trucks pe piaţa româneasca? Ce vânzări ați înregistrat până în prezent și câte unități estimaţi să vindeţi până la finalul anului?
Ford Trucks combină o experienţă de producţie de 55 de ani cu abilităţile de dezvoltare a produselor specifice pieţei, pentru a crea principalele componente ale vehiculelor, inclusiv noile motoare.
Noua gamă de produse se adresează atât micilor întreprinzători, cât și proprietarilor de flote de dimensiune medie sau mare, care activează în segmentul construcţiilor, al distribuţiei locale şi al instituţiilor publice, cu nevoi de transport foarte specializat.
Gama de vehicule municipale Ford Trucks este disponibilă pe piața româneasca din luna mai 2017. Deși au trecut doar câteva luni, până în prezent am livrat deja 10 unități. Având în vedere activitatea de până acum, putem spune că până la sfârșitul anului 2017 vom livra cel puțin 35 unități – marea majoritate fiind deja contractate.

Care sunt principalele avantaje competitive ale produselor Ford Trucks comparativ cu altele vehicule similare de pe piaţă?
În prezent, Ford Trucks lansează pe piaţă vehicule care respectă standardele Euro 6, cu oferte de produs înalt competitive. 4 ani de lucru ai unei echipe formate din 750 de ingineri, 150 milioane de euro investiţi în dezvoltare, peste 2 milioane de kilometri de test drive, în 8 regiuni diferite de pe 3 continente, în cele mai dificile condiţii din lume – toţi aceşti factori au ca rezultat noua serie de camioane grele, echipate cu motoare Ecotorq fabricate de Ford. Această serie se remarcă prin putere, eficienţă şi performanțe tehnologice.
Ținem să menționăm și faptul că, în România, Ford Trucks oferă o rețea de distribuție și asistență tehnică prezentă în orașele București, Constanța, Craiova, Timișoara, Arad, Deva, Cluj și Brașov, urmând ca până la finalul anului 2017, acoperirea teritorială să fie extinsă pentru toate zonele țării.

Aveţi astfel de vehicule pe stoc? Câte şi ce modele? Intenţionaţi să creşteţi numărul unităţilor de pe stoc şi eventual să extindeţi gama?
Pentru a asigura promptitudinea livrării am consolidat un stoc de aproximativ 40 de unități. Structura stocului este optimizată permanent, pentru a răspunde cu promptitudine nevoilor pieței.
Stocul de Vehicule Municipale Ford Trucks existent asigură livrarea imediată a autogunoierelor de 15 metri cubi și a automăturătoarelor, acestea fiind produsele cele mai solicitate.
Pentru optimizarea stocului existent se vor lua în calcul cererile din perioada următoare, aceasta fiind o acțiune cu caracter permanent.

Care este termenul de livrare pentru camioanele care nu sunt pe stoc?
Unul dintre avantajele competitive ale Ford Trucks pe piața românească este termenul de livrare. Pe lângă promptitudinea livrării vehiculelor comerciale Ford Trucks, unde putem spune că termenul de livrare este de aproximativ două luni de la data comenzii (lansare în producție) până la livrarea efectivă, ne mândrim și cu termene excelente de livrare în cazul suprastructurilor complexe. Beneficiem de parteneriate care ne asigură livrarea într-un termen de maxim 4 luni pentru cele mai complexe suprastructuri.

Ce opţionale şi accesorii solicită de obicei cumpărătorii? Există anumite pachete de servicii pe care le preferă (finanţare, service complet, intervenţii în teren ş.a.) clienţii din domeniu?
Cabina șasiului Ford Trucks este dotată standard cu o multitudine de echipamente care asigură confortul șoferului și ușurința în utilizare: aer condiționat, senzori de ploaie și de lumină, cruise control, radio CD.
Din gama de servicii, țin să amintesc faptul că toate vehiculele Ford Trucks sunt livrate cu sistem GPS și un abonament inclus de Fleet Management pentru 24 luni asigurat de Viasat. Aceasta soluție profesională de monitorizare permite proprietarului să aibă la îndemână toate informaţiile tehnice şi operaţionale legate de vehicul (kilometraj, consum, poziţie, eficiență a stilului de condus) și funcționează perfect integrat în orice sistem ERP de companie sau ca furnizor independent de informații.
În ceea ce privește sistemele de finanțare, trebuie spus că în prezent oferim un sistem de Leasing Financiar foarte avantajos, pe care îl derulăm în parteneriat cu Unicredit Leasing.
Am amintit mai sus rețeaua națională de service Ford Trucks, rețea prin care putem asigura clienților noștri intervenții în cel mai scurt timp atât în locații, cât și prin intermediul atelierelor mobile care se pot deplasa și pot derula intervenții pe teren, în cazul unui incident.
Nu în ultimul rând, la solicitarea clientului putem mări perioada standard de garanție oferită (2 ani garanție integrală la toate vehiculele comerciale Ford Trucks) la 3 ani. 

Pentru carosare, acolo unde este cazul, colaboraţi cu firme din România, sau din alte ţări?
Așa cum aminteam mai sus, aducem în principal în România vehicule carosate, gata de livrare. Bineînțeles că avem deja discuții cu mulți carosieri din țară, cu care putem colabora în funcție de proiecte.

Cum apreciaţi ca a evoluat în 2017 piaţa românească a vehiculelor de uz municipal comparativ cu anii anteriori? Ce domenii au înregistrat cea mai mare variație?
Piața de vehicule municipale cu masă mai mare de 16 tone a înregistrat o ușoară scădere în prima parte a anului (ianuarie – august) comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut, tendință manifestată în ansamblu în cadrul pieței vechiculelor comerciale cu masa mai mare de 16 tone. Modificările notabile în cadrul structurii pieței de vehicule municipale sunt reprezentate de creșterea segmentului de Gunoiere, care în perioada Ianuarie – August 2017 au ajuns la o pondere de 47%, față de 21% în 2016.

Care este forma de finanţare preferată de cumpărătorii din aceste domenii? Ce proporție din vânzări s-a făcut pe bază de fonduri europene?
Vânzarea vehiculelor municipale Ford Trucks a început în mai 2017 și putem spune că până în prezent principala formă de finanțare preferată de cumpărători a fost Leasingul financiar. În legătură cu vânzările făcute pe baza fondurilor europene, deocamdată nu am avut livrări, dar am fost deja contactați de către potențialii beneficiari ai acestora și suntem în discuții pentru dezvoltarea unor astfel de parteneriate.

Câte dintre ele au fost vândute prin licitaţie? Sunt licitaţii pentru care vă pregătiţi în prezent?
Chiar dacă suntem la început de drum, am câștigat deja o licitație publică și am și livrat vehicule destinate domeniului public – capete tractor și semiremorci basculabile. Participăm în continuare la licitații și desigur sperăm să câștigăm cât mai multe.

Ce procent din vânzări sunt direct către municipalităţi şi către firme care lucrează pentru municipalităţi?
În domeniul salubrității, majoritatea clienților noștri provin din domeniul privat. Aceștia participă la licitațiile organizate de municipalități cu vehiculele achiziționate de la noi.

Ce estimări aveţi pentru 2018 în acest domeniu?
Având în vedere că în această perioadă se derulează foarte multe licitații pentru servicii de salubritate în diverse orașe din România, odată cu încheirea acestor licitații ne așteptăm la o creștere a vânzărilor de vehicule munincipale în anul 2018.

Vindeţi şi astfel de echipamente second-hand? 
În cadrul companiei noastre există Divizia de Camioane Rulate Cefin Trucks, care integrează servicii de achiziții și vânzarea de camioane și semiremorci rulate aparținând tuturor mărcilor. Prin Cefin Trucks le oferim clienților noștri posibilitatea unui trade-in – cumpărăm de la ei vehiculul uzat și le livrăm unul nou.