Cargo‎ > ‎Articole Cargo‎ > ‎

REGLEMENTĂRI: Septembrie vine cu accize mai mari la benzină și motorină

postat 31 aug. 2017, 05:27 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 31 aug. 2017, 05:28 ]
Guvernul va crește din această lună accizele la carburanți, dorind să acopere un deficit bugetar de aproximativ 1 miliard de lei. Totuși, premierul este sigur că acciza va fi acoperită în totalitate de companiile distribuitoare și că prețul la pompă nu va crește.

”Pentru benzină şi motorină, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro publicat în prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016, sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislaţia Uniunii Europene. Astfel, în situaţia în care cursul leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ar depăşi valoarea de 4,62 lei/euro, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România pentru benzină şi motorină ar deveni inferioare nivelurilor minime ale accizelor prevăzute de legislaţia Uniunii Europene pentru aceste produse accizabile”, se arată în motivarea Guvernului.

Deși calculele arată că benzina și motorina se vor scumpi cu 32 de bani pe litru, premierul spune că majorarea va fi acoperită în totalitate de companiile distribuitoare. El a dat ca exemplu eliminarea accizei, care nu a avut ca rezultat modificarea prețului la pompă. ”Dacă atunci cineva a crezut că noi am scos acciza ca să facă profit nişte firme, s-a înşelat. Acum încercăm să o băgăm la loc şi să vedem dacă firmele vor înţelege că trebuie să rămână în aceeaşi paradigmă în care au jucat atunci”, a spus Mihai Tudose. Acesta a mai precizat că noua Lege a redevenţelor, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, va prevede majorări ale taxelor în acord cu comportamentul operatorilor economici după creşterea accizei.

Articolul complet în ediția din Septembrie a revistei Cargo&Bus