Cargo‎ > ‎Articole Cargo‎ > ‎

STUDIU: Zona ECE are nevoie de investiții în infrastructură de 615 miliarde euro

postat 31 aug. 2017, 05:19 de Ionut Paduraru   [ actualizat la 31 aug. 2017, 05:19 ]
Ţările din Europa Centrală şi de Est reprezintă 28% din teritoriul UE și 22% din populaţia acesteia, dar numai 10% din PIB. Una dintre principalele provocări cu care se confruntă regiunea este să găsească surse de finanţare pentru proiectele de infrastructură de transport.

Mai mult de 80 de miliarde de euro au fost investite în regiune în exerciţiul financiar european 2007-2013 din fonduri structurale şi de coeziune. Însă necesarul de finanţare a investiţiilor în infrastructură rămâne foarte ridicat, regiunea având nevoie de 615 miliarde de euro până în 2025., potrivit unui raport realizat de PwC şi Atlantic Council intitulat The road ahead – CEE transport infrastructure dynamics.

Raportul prezintă starea actuală a infrastructurii în regiunea ECE şi înaintează o serie de recomandări pentru accelerarea investiţiilor. ”În ciuda progresului înregistrat în ultimii ani, la nivelul ţărilor din regiune există în continuare un deficit de investiţii în infrastructura de transport. Este clar însă că necesarul de finanţare a acestor lucrări de infrastructură depăşeşte posibilităţile actuale ale bugetelor naţionale ale ţărilor din regiune, implicit şi pe cel al României. Tocmai de aceea trebuie căutate resurse financiare suplimentare în sectorul privat, prin punerea în aplicare a unei legislaţii viabile privind Parteneriatele Public-Privat. Din păcate, deşi în România avem bazele unei astfel de legislaţii, acesteia îi lipsesc normele de aplicare”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

”Având în vedere această nevoie de investiţii în infrastructură, ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor din ECE să crească cu un ritm anual de 3,1%, depăşind astfel ritmul de creştere din ţările din Europa Occidentală în următorii 5 ani”, a precizat Sorin Petre, Partener, Servicii de Evaluare şi Analiză Economică, PwC România. 

”În special România are nevoie de investiţii masive pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport. Potrivit Indexului Competitivităţii Globale publicat de Forumul Economic Mondial, România înregistrează unul dintre cele mai scăzute scoruri din UE în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii (3,61), în vreme ce media ţărilor UE 15 este de 5,65, iar media statelor din ECE este de 4,02. În exerciţiul financiar european 2007-2013, din totalul de 82 de miliarde de euro de fonduri structurale şi de coeziune investite în regiune în proiectele de infrastructură de transport, România a atras mai puţin de 7%, în vreme ce Polonia a folosit peste 30%”, a adăugat Ruxandra Chiriţă, Director Servicii de Consultanţă pentru Sectorul Public, implicată de-a lungul timpului în numeroase proiecte ample de investiţii din sectorul public.

Articolul complet în ediția din Septembrie a revistei Cargo&Bus