Cargo‎ > ‎Articole Cargo‎ > ‎

TEHNOLOGIE: Gazul, carburantul viitorului pentru transporturile grele

postat 22 nov. 2017, 05:21 de Utilizator necunoscut   [ actualizat la 22 nov. 2017, 05:22 ]
Cu noul motor alimentat cu gaz, provocarea pentru inginerii Volvo Trucks a fost de a dezvolta un lanț cinematic nou care să reducă imediat emisiile de CO2, să le ofere clienților aceeași performanță ca în cazul motoarelor diesel și o soluția viabilă pentru viitor. Soluția finală a presupus regândirea totală a principiului diesel.

Îngrijorarea tot mai mare cu privire la încălzirea globală a crescut presiunea de a renunța la combustibilii fosili. În multe dintre orașele lumii, municipalitățile propun interzicerea autoturismelor diesel, lucru care s-ar putea întâmpla în doar câțiva ani.

Astfel se naște întrebarea: care ar fi alternativa? Ce carburant poate reduce emisiile de CO2, livra puterea și performanțele necesare și totuși să fie o opțiune viabilă din punct de vedere comercial pentru majoritatea companiilor de transport? Volvo Trucks este de părere că răspunsul este, cel puțin parțial, gazul.

Modelele Volvo FH LNG și Volvo FM LNG sunt primele camioane grele de pe piață care pot oferi suficientă putere pentru a îndeplini nevoile operațiunilor de distribuție regională grea și transport pe distanțe lungi. Ambele modele, disponibile cu motoare de 420 și 460 CP, oferă aceeași performanță și manevrabilitate ca vehiculele echivalente diesel și pot avea o autonomie operațională de până la 1.000 km.

De fapt, singura diferență este carburantul, gazul natural lichefiat (LNG), care reduce semnificativ atât costurile cu combustibilul, cât și emisiile de CO2. Când motorul este alimentat cu gaz natural, o opțiune viabilă pe termen scurt pentru majoritatea operatorilor de transport, emisiile de CO2 sunt reduse cu 20% față de alimentarea cu motorină. Pentru un camion greu care parcurge aproximativ 120.000 km pe an, această reducere este de 18-20 de tone de CO2 anual. Dar cel mai mare potențial de economisire apare când vehiculul este alimentat cu biogaz, caz în care reducerea emisiilor de CO2 (de la rezervor la roată) este practic de 100%. În plus, deși consumul este comparabil cu cel al motoarelor diesel, el este cu 15-25% mai mic decât al motoarelor convenționale alimentate cu gaz.

”LNG este o alternativă promițătoare pentru motorină, deoarece oferă o combinație bună între ecologie și profit. Gazul natural este prezent din abundență la nivel global, iar infrastructura pentru LNG se dezvoltă”, a declarat Lars Martensson, directorul departamentului Environment & Innovation al Volvo Trucks.

LNG nu este nici pe departe un carburant nou. Totuși, Volvo Trucks este primul producător de camioane care folosește LNG pentru a livra același nivel al cailor putere. Totul a fost posibil prin utilizarea principiului Diesel, și nu a tehnologiei Otto care este utilizată în general pentru motoarele alimentate cu gaz. Diferența cheie este că motoarele Otto utilizează o aprindere prin scânteie, care aduce o limitare a puterii, cuplului și fiabilității. Motoarele cu principiu Diesel pot atinge valori de putere și cuplu mai mari prin utilizarea injecției directe și a aprinderii prin compresie la cald.

”Până acum, provocarea a fost că gazul nu poate fi aprins doar prin compresie, este nevoie de ceva pentru a începe procesul de ardere. O aprindere pilot a unei mici cantități de motorină, prin compresie, declanșează arderea gazului din cilindru. Dar această soluție naște provocarea injectării a doi carburanți diferiți în cilindru, deoarece este foarte dificil să avem două injectoare”, a explicat Anneli Soppi, manager de proiect la Volvo Group Trucks Technology.

Răspunsul a venit sub forma a două duze concentrice, care pot injecta direct atât motorina, cât și gazul. Prin această tehnologie unică, o cantitate mică de motorină este injectată în cilindru înaintea gazului, pentru a iniția aprinderea. ”Motorina poate fi considerată ca o bujie lichidă. Motorul funcționează preponderent pe gaz, înlocuind peste 90% din motorina utilizată într-un motor convențional diesel. Totuși, păstrăm toate avantajele motorului diesel, inclusiv aceleași valori de putere și cuplu”, a mai spus Anneli Soppi.

Articolul complet in editia din Decembrie a revistei Cargo&Bus