CARGO      BUS      TRAFIC      REVISTA PDF ARHIVA ABONAMENTE DESPRE NOI CONTACT
Cargo & Bus - Prima revista de transporturi din Romania
  Arhiva
 

Anul XVI, Nr. 180, mai 2011

Anul XVI, Nr. 180, mai 2011 

ISTORIE

Camionul românesc (IV)

Trecerea în revista a camioanelor fabricate în tara noastra continua cu SR 7 BA-1, autocamion de 7 tone portanta sasiu, cu cabina avansata tip 7BA1. Acesta a fost produs în anul 1969 la uzinele Steagu Rosu.


Aceasta noua serie de camioane se caracteriza prin supletea constructiei, viteza de deplasare (datorita celor 140 CP ai motorului SR-211), capacitatea de remorcare si încarcare, precum si demarajul excelent datorita transmisiei cu raporturi cuprinse între 1:44,8 - 1:56,5 la vehiculele cu simpla tractiune.
Cabina avansata era dotata la interior cu instalatie de ventilatie, doua parasolare tapisate, bricheta si scrumiera, cutie de acte si cutie sanitara. Scaunele, de asemenea, erau îmbracate în piele artificiala, iar scaunul soferului se putea regla în trei directii. Acest aspect a dus la îmbunatatirea manevrarii comenzilor, cât si la un confort mai bun al soferului. La exterior, regasim instalatia de spalare a geamurilor, stergatoarele de parbriz cu doua viteze si doua oglinzi exterioare. SR 7 BA-1 avea suspensii cu rigiditate variabila, prevazute cu amortizoare hidraulice. De asemenea, nivelul zgomotului exterior si interior se încadra în normele internationale de la acea vreme.
Instalatia electrica era una moderna, farurile aveau fascicol de lumina asimetric, lampi de semnalizare fata, lateral si spate, semnalizator optic (claxon luminos) si claxon acustic cu intensitate sonora de 105 dB. Vizibilitatea optima din cabina era asigurata de parbrizul panoramic. În ceea ce priveste siguranta, autocamionul era dotat cu frâne hidraulice servoasistate (vacuumatice sau pneumatice), cele pneumatice cu doua circuite independente, care asigura deceleratii la frânare la 50 km/h de 4,9 - 5,5 m/s˛ (normele internationale prescriau maxim 4,4 m/s˛). La bordul autocamionului era montat un bec de culoare rosie ce avertiza conducatorul auto despre eventualele defectiuni ale frânei (pierderea presiunii). Solutiile noi si materialele de calitate superioara folosite pentru frâne (uniservo la axa fata si duplex la puntea spate) ofereau o eficacitate foarte buna chiar si în situatia frânarilor repetate. Directia cu melc globoidal si rola cu raport de multiplicare de 1:28,4 asigura o manevrare usoara. S-au produs 37 tipuri de autovehicule în 506 variante de constructie, 29 de tipuri autocamion 2x4, 6 tipuri 4x4 si 2 tipuri 6x4. Pe acestea se putea monta o gama larga de agregate în functie de cererea beneficiarilor si de conditiile de exploatare.


Comentarii

Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti autentificat.
 Coltul legislativ

Departamentul Trafic Media, din cadrul revistei Cargo&Bus, impreuna cu Asociatia "Consiliul National pentru Securitate Rutiera" a inaugurat anul trecut rubrica, din categoria TRAFIC, intitulata "Coltul Juridic". Initiativa noastra vine in sprijinul celor care sunt interesati de legislatia rutiera, de interpretarea corecta a acesteia si de tot ceea ce trebuie sa stie un transportator atunci cand se afla in trafic. Intrebarile dumneavoastra le asteptam in scris pe adresa redactiei, str. Calafat nr. 61, sector 2, Bucuresti, cod postal 020347, sau pe cea de e-mail - cargoro@cargomagazin.com. Raspunsurile le veti primi din partea juristilor Asociatiei "Consiliul National pentru Securitate Rutiera".
DAF    IVECO    MAN    MERCEDES    NISSAN    RENAULT    SCANIA    VOLVO
FAYMONVILLE        KÖGEL    KRONE    LANGENDORF    MAGYAR    MEILLER    SCHMITZ    VANHOOL    WIELTON
CITROEN    DACIA    FIAT    FORD    KIA    MERCEDES VAN     OPEL PEUGEOT    RENAULT    TOYOTA    VOLKSWAGEN
BRIDGESTONE    CONTINENTAL    DUNLOP    FIRESTONE    GOODYEAR    MICHELIN    PIRELLI
PIESE AUTO REMANIERI MOTOARE PIESE AUTO ONLINE